Britský premiér a jeho “Všetky potrebné kroky” pre porazenie Islamského štátu. Tu sú, nebude to však také jednoduché

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Pred týždňom schválila Bezpečnostná rada OSN rezolúciu, v ktorej sa píše, že akcie IS v Sýrii predstavujú „globálnu a bezprecedentnú hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti“. Rezolúcia vyzýva členské štáty OSN, ktoré majú na to prostriedky, aby podnikli „všetky potrebné kroky“ na zničenie útočiska, ktoré si IS urobil v rozsiahlych častiach Iraku a Sýrie. Pripomína vo svojom komentári na portáli Pravda.sk Peter Javůrek.

    „Cameron túto rezolúciu pripomína ako dôkaz, že rozšírenie vojenských akcií Veľkej Británie z Iraku na Sýriu má krytie Spojených národov. Také jednoduché to však nie je. Hoci formulácia ´všetky potrebné kroky´ sa dá chápať ako voľný lístok pre použitie vojenskej sily, BBC pripomína, že rezolúcia nebola prijatá na základe článku VII Charty Spojených národov, ktorý umožňuje Bezpečnostnej rade schváliť vojenskú akciu,“ uvádza komentátor. Autor sa ďalej zaoberá obsahom pojmu „všetky potrebné kroky“, ktoré chápe ako výzvu na medzinárodnú spoluprácu alebo sformovanie koalície na porazenie IS.

    Druhá z možností má však malý háčik. Pohľad Západu verzus Ruska na sýrskeho prezidenta Asada. Francúzsky prezident Hollande má pred sebou podľa  Javůreka tiež neľahkú úlohu. „Ak by mal Hollande v Moskve uspieť, musel by získať na svoju stranu Putina len niekoľko dní po turecko-ruskom incidente a presvedčiť ho, aby on prinútil Asada akceptovať účasť Západu. Pochopiteľne, s niečím takým nebude Asad nikdy súhlasiť, lebo jeho politické prežitie je späté výlučne s Rusmi. Západ mu politické prežitie celkom určite nezaručí,“ myslí si.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -