Briti zúria. Futbalisti Saudskej Arábie si odmietli uctiť obete masakra z Londýna. A pozrite, čo na to povedal imám

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    Pozostalí po obetiach teroristického útoku v Londýne sú pobúrení správaním futbalistov Saudskej Arábie pred zápasom s Austráliou. Namiesto uctenia si obetí tradičnou minútou ticha sa saudskoarabskí hráči rozptýlili po ihrisku a začali sa štandardne rozcvičovať. A to aj napriek tomu, že austrálski hráči zostali, naopak, stáť a vzdali obetiam hold. Tím Saudskej Arábie však už vopred avizoval, že minútu ticha držať nehodlá, pretože „to nie je v súlade so saudskoarabskou kultúrou“.

    Austrálski a britskí fanúšikovia na štadióne aj sociálnych sieťach neskrývali svoju rozhorčenosť. Príspevky niektorých jednotlivcov nemožno vzhľadom na vulgárny tón ani prekladať. Iní sa divili vysvetleniu saudskoarabskej strany a pripomínali, že v Saudskej Arábii požadujú od cudzincov dodržiavanie všetkých svojich zvyklostí, ale sami nie sú ochotní vyjsť v ústrety ostatným. Ďalší zase nabádali organizáciu FIFA, aby si to so Saudskoarabmi vydiskutovala.

    Britský denník Daily Mail uvádza, že najvyššiu futbalovú ligu vo Veľkej Británii hrá veľa moslimov a žiadny z nich obvykle minútu ticha nebojkotuje. Okrem toho sa denníku podarilo zistiť, že minimálne v dvoch prípadoch z nedávnej minulosti sa saudskoarabskí hráči minúty ticha ako vyjadrenia úcty k zosnulým zúčastnili. Vlani to bolo na počesť zosnulých brazílskych hráčov pri leteckej havárii a v januári 2015 si potom saudskoarabskí hádzanári uctili smrť kráľa Abdalláha.

    Konanie saudskoarabských futbalistov vzbudzuje značné rozpaky a niektorí ich priamo obviňujú z toho, že zosnulých si neuctili minútou ticha preto, že so zámermi teroristov v podstate súhlasia. Je alarmujúce, že to netvrdia len zarytí kritici islamu a Saudskej Arábie, ale dokonca aj imám šejk Mohammad Tawhidi. Ten na otázku britského denníka konštatoval, že v očiach moslimov sú organizátori teroristických útokov mučeníci.

    „Saudskoarabskí futbalisti nerešpektovali minútu ticha, pretože pre moslima nie je hriech zabiť neveriaceho. Je lož, keď niekto tvrdí, že moslimská kultúra neuznáva minútu ticha za zosnulých. To znamená, že tí futbalisti minútu ticha nedržali, pretože stoja na rovnakej strane ako džihádisti. Pre nich sú tí teroristi mučeníci, ktorí sa dostanú do raja. Ak by minútu ticha držali, tak by sa pred očami obyvateľov Saudskej Arábie len zosmiešnili. Samozrejme, treba dodať, že to nemusí platiť rovnako u všetkých hráčov,“ vysvetlil.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -