Briti zmenili názor, ale už je neskoro. Väčšina by teraz chcela o podmienkach brexitu referendum

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)
    Kým ešte pred pár mesiacmi bola väčšina Britov v prieskumoch rázne proti konaniu druhého referenda o brexite, teraz sa karta obrátila a všetko je inak. V aprílovom prieskume bolo 54 % opýtaných proti konaniu nového všeľudového hlasovania o vystúpení z EÚ. Po najnovšom sondovaní verejnej mienky v Británii sa veci majú tak, že väčšina opýtaných voličov (53 %) by si želala referendum o prijatí konečnej dohody medzi Londýnom a EÚ. 
     
    Táto dohoda sa však bude rodiť len veľmi ťažko, pretože ešte pred jej samotným začiatkom si obe strany vymieňali tvrdé stanoviská týkajúce sa obchodu a financií. Práve obchodná dohoda bude rozhodujúca a obe strany sú vo svojich požiadavkách neústupčivé.  
     
    Najnovší prieskum verejnej mienky o vystúpení z EÚ ukazuje, že odpor voči takzvanému „tvrdému“ brexitu v britskej spoločnosti narastá. Pod pojmom tvrdý brexit sa skrýva odchod z EÚ po vzore premiérky Theresy Mayovej, ktorá chce rýchly a úplný rozvod s Bruselom. Chce napríklad prestať platiť do spoločných európskych fondov, čo by však znamenalo komplikácie pre britské firmy v krajinách EÚ aj naopak. 
     
    S postojom premiérky Mayovej, ktorá chce Britániu od EÚ odtrhnúť za každú cenu, však súhlasí stále menej ľudí. Podporu tvrdému brexitu vyjadrila v prieskume len niečo viac ako tretina (35 %) opýtaných. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -