Briti prehovorili. Budúcim predsedom vlády by mal byť…

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    David Cameron v pozícii predsedu britskej vlády o pár mesiacov skončí. Nahradí ho niektorý z konzervatívnych politikov. Najčastejšie sa skloňuje meno niekdajšieho starostu Londýna Borisa Johnsona. Toho preferujú predovšetkým priaznivci zo strany UKIP Nigela Faragea, ktorý najhlasnejšie volal po brexite. Po referende Farage priznal, že v kampani nehovoril vždy pravdu.

    Premiérka?

    Johnsona si však neželajú ani zďaleka všetci voliči Konzervatívnej strany. Takmer tretina voličov Konzervatívnej strany, rovnako ako voliči liberálov a labouristov, by chcela, aby bol premiérom radšej niekto iný – konzervatívna politička Theresa Mayová, ktorá síce patrí medzi zástancov zotrvania Británie v EÚ, ale v kampani sa držala na uzde a k otázke sa veľmi nevyjadrovala. Briti zrejme veria, že Mayová môže upokojiť rozbúrené nálady v britskej spoločnosti.

    Mayová v prieskume tesne poráža Johnsona. Premiérkou by mala byť podľa 19 percent respondentov, zatiaľ čo Johnsona si v premiérskom kresle praje 18 percent ľudí. Na treťom mieste skončil s piatimi percentami hlasov voličov minister spravodlivosti Michael Gove. Ďalší uchádzači o premiérske kreslo dostali maximálne tri percentá hlasov respondentov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -