Británia má veľa problémov a obviňovanie Moskvy slúži na odvedenie pozornosti, hovorí ruský veľvyslanec v Londýne

    0

    Britská premiérka Theresa Mayová nepochybuje o tom, že Rusko je nejakým spôsobom zapojené do pokusu otráviť niekdajšieho dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. V reakcii na tento čin vláda ostrovného kráľovstva hodlá vypovedať 23 ruských diplomatov. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už dal najavo, že jeho krajina odpovie v podobnom duchu.

    Ruský diplomat v Londýne Alexander Jakovenko k tomu v rozhovore pre ruskú agentúru TASS poznamenal, že Británia má mnoho vnútorných problémov. Ostrovné kráľovstvo vraj okrem iného cíti, že odchodom z EÚ stráca časť svojho vplyvu, a radšej odvádza pozornosť občanov iným smerom.

    „Krajina čelí v súvislosti s brexitom mnohým problémom a to vyvoláva silné tlaky na vládu. Preto kabinet hľadá únikové manévre, aby zmiernil tlak. Tento druh agresie a politickej provokácie voči Rusku sa na to dokonale hodí,“ poznamenal diplomat. Ak si Veľká Británia chce zachovať určitý vplyv v Európe aj po odchode z EÚ, najistejšie bude, keď bude hrať na strunu ohrozenia bezpečnosti, čo sa teraz deje.

    Ruská strana sa údajne snaží na britské výpady nereagovať. „Aj tu v Londýne sa cítime ako zástupcovia skvelej krajiny,“ zdôraznil veľvyslanec.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -