Brita, ktorý vlani vrazil dodávkou do moslimov, odsúdili na doživotie. Chcel som ich zabiť viac, povedal

    0
    Miestni ľudia sa modlia neďaleko miesta, kde dodávka vrazila do veriacich odchádzajúcich z mešity v Londýne (Autor: TASR)

     Sudkyňa Bobbie Cheema-Grubbová pri vynášaní verdiktu uviedla, že myseľ 48-ročného Darrena Osborna je “otrávená” krajne pravicovými názormi. Muža ešte vo štvrtok uznala za vinného z vraždy a pokusu o vraždu porota londýnskeho súdu, uviedla agentúra AP. 

    Osborne vrazil s požičanou dodávkou v noci z 18. na 19. júna do davu moslimov, ktorí sa zúčastňovali na večerných modlitbách konaných počas pôstneho mesiaca ramadán.

    Pri jeho útoku zahynul 51-ročný Makram Ali a 12 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Muža z dodávky podľa svedkov vytiahol rozvášnený dav, ktorý ho zadržiaval, až kým na miesto nedorazila polícia. Vtedy údajne povedal “chcel som zabiť viac moslimov”, uviedol žalobca Jonathan Rees počas desaťdňového procesu, ktorý prebiehal na súde v londýnskej štvrti Woolwich.

    Prokuratúra uviedla, že Osborna motivovala k takémuto činu nenávisť voči moslimom. Tento muž sa podľa nej zradikalizoval v krátkom čase, čiastočne prostredníctvom krajne pravicovej a islamofóbnej propagandy na internete. Samotný Osborne sa vyhlásil za nevinného.

    - Reklama -