Brexit hýbe celou Európou, ako však pohol slovenskými politikmi? Prečítajte si, kto sa raduje a kto za Britániou smúti

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Rozhodnutie Veľkej Británie odísť z EÚ sa dotýka aj Slovenska a na výsledok referenda už zareagovali aj viacerí slovenskí politici. Väčšina z nich sa blízkej budúcnosti obáva, Európska únia si však vyslúžila kritiku od Borisa Kollára či europoslanca Richarda Sulíka.

    „Únia dostala účet za to, že kradne ľuďom slobodu,“ myslí si saskár Richard Sulík. Podľa jeho názoru sa Únia mieša do vecí, do ktorých by sa nemala. „Dámy a páni v Bruseli vytrvalo ignorujú vôľu občanov, a tak Briti včera rozhodli,“ píše Sulík a dodáva, že občania už majú dosť obmedzovania. Nechcú, aby im Brusel „vnucoval čoraz viac socializmu a nezmyselných regulácií“. Ak sa lídri EÚ nezobudia, europoslanec prorokuje odchod ďalších krajín.

    Najväčšia chyba, ktorú môže EÚ urobiť je..

    Brexit však podľa Sulíka prináša aj množstvo rizík. „Ak si Briti nezvolia osvietenú vládu, budú sa mať horšie,“ myslí si saskár, podľa ktorého bude kľúčový aj výsledok vyjednávania. Vo všeobecnosti si však myslí, že oddnes sú na tom Briti lepšie. „… najväčšiu chybu, ktorú môže EÚ teraz urobiť, je začať Britov trestať za to, že si dovolili sa slobodne rozhodnúť. To bude silný signál aj pre ostatné krajiny – pozrite sa, ako dopadnete, ak si dovolíte neposlúchať,“ píše Sulík

    Sulíkovi kontruje aj kolega z SaS Ľubomír Galko. „Takže namiesto toho, aby sme mali zreformovanú a fungujúcu EÚ dodržiavajúcu pravidlá, dávno už bez vykopnutého Grécka, prípadne aj bez ešte nejakej 1 – 2 krajín, čo v nej už dávno nemali byť a len ju ťahajú ku dnu, máme EÚ oslabenú o silného hráča a partnera, máme ju naďalej s krajinami, čo majú dodržiavanie nejakých pravidiel na háku, a máme ju s kopou spoločných záväzkov na krku,“ myslí si poslanec, ktorý tvrdí, že byrokrati z Bruselu si nedovidia na koniec nosa.

    Hlas rozumu sa rozhodol odísť

    O budúcnosť Európskej únie bez ostrovného kráľovstva sa obáva aj šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Veľká Británia predstavovala v EÚ hlas rozumu, umiernenosti aj odporu k radikalizmu. Tento hlas sa rozhodol odísť, čo pre zbytok Európy nie je dobrá správa,“ myslí si ministerka.

    „Predstavte si, že ste obyčajný poctivý Angličan(ka). Chodíte do práce / poctivo podnikáte … a Slovensku ako krajina platíte stovky miliónov eur na eurofondy. Eurofondy, ktoré majú byť využité na rozvoj zaostalých častí Slovenska a dobiehanie iných európskych krajín,“ skúša sa do vžiť do kože občanov Británie Igor Matovič. „Lenže, zároveň vidíte, ako sa desiatky tisíc Slovákov hrnie do vašej krajiny, lebo tie vaše eurofondy Fico s Kaliňákom presmerovávajú na “správne” účty a na ľudí zvysoka kašlú,“ pokračuje líder OľaNo a Slovákov sa pýta, ako by v takejto situácii hlasovali oni. Dodáva však, že mu je ľúto, že EÚ sa začína rozpadať a Brexit by mal byť považovaný za výstražný gong pre celú úniu.  

    Hlúpe hlavy z Bruselu im nebudú určovať ako má vyzerať uhorka

    Do Únie sa pustil aj Boris Kollár, ktorý Britom aj zagratuloval. Ostanú vo voľnom obchode, budú mať možno rovnaký štatút ako Švajčiari, ale nebudú im hlúpe hlavy z Bruselu určovať, ako má vyzerať uhorka, ako má byť zakrivený banán, či si majú vziať migrantov,“ myslí si líder Sme rodina o ďalšom pôsobení Veľkej Británie v Európe.

    Rozhodnutím Veľkej Británie pribudla pre naše predsedníctvo v Rade EÚ nová zodpovednosť. Nebude to ľahké nielen pre nás, ale pre Európu ako takú. Uviedla to slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská z hnutia NOVA s odkazom na výsledky britského referenda. Poslankyňa, ktorá je členkou parlamentnej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR), v ktorej dominujú práve britskí europoslanci, upozornila, že ťažkosti, ktoré teraz stoja pred EÚ, sa netýkajú len procesu rokovaní o odchode Britov z Únie. Výsledok referenda môže v Európe spustiť domino efekt od severských krajín cez Francúzsko či susedné Česko. Ak si ale niečo od Britov môžeme zobrať, tak ich schopnosť zachovať pokoj aj v horúcich chvíľach,“ zdôraznila Žitňanská. Priznala, že aj Únia má svoje chyby, ale sú to aj naše chyby a sme jej pevnou súčasťouOdchodom Veľkej Británie, žiaľ, žiaden dôvod na oslavu nemáme,“ dodala poslankyňa.

    Poslanec Smeru Ľuboš Blaha sa kvôli Brexitu rozhodol zvolať eurovýbor na ktorý podľa jeho slov príde aj premiér Robert Fico. „Je najvyšší čas zmeniť Európsku úniu, zbaviť ju elitárstva, arogancie, neoliberálnych reforiem a škrtania,“ myslí si ľavičiar Blaha.  

    „Dnešok je nový začiatok a je len na nás aby sme z neho vyťažili to najlepšie pre všetkých Európanov,“ napísal na margo Brexitu minister financií Peter Kažimír.  

     

    Fungujúca Únia je v životnom záujme Slovenska

    Výsledky britského referenda nie sú dobrou správou ani pre Európsku úniu, ani pre Slovensko. Je ich však potrebné rešpektovať ako vyjadrenie vôle britských občanov a dohodnúť rýchly rozvod, ktorý čo najmenej poškodí európsku ekonomiku. V spoločnom vyhlásení to uviedli poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

    Fungujúca Európska únia je v životnom záujme Slovenska. Preto by malo urobiť všetko pre to, aby jeho predsedníctvo prispelo k úspešnému prekonaniu dôsledkov britského referenda, ale aj k širšiemu riešeniu európskej krízy,“ skonštatovali vo vyhlásení. Vláda podľa poslancov bude mať v týchto krokoch ich plnú podporu. Zároveň to však vyžaduje, aby si predseda vlády sám doma upratal a nevstupoval do predsedníctva rozptýlený a s oslabenou autoritou,“ doplnili.

    Brexit nepotešil ani poslanca za Sieť Martina Fedora. „Brexit je rozhodnutie, ktoré treba rešpektovať, na druhej strane rozhodnutie, ktorého dopady nevieme v súčasnosti ani odhadnúť. Ukazuje sa tiež, že inštitút referenda podlieha často spoločenským náladám, a nie racionálnym argumentom,“ myslí si poslanec. Spoločnosť podľa neho príliš podlieha emóciám, ktoré môžu mať škodlivé a deštrukčné účinky. „Pri všetkej úcte k hlasu ľudu toto rozhodnutie hodnotím negatívne. Nahráva to skôr silám a záujmom, ktoré v konečnom dôsledku chcú jej rozpad. Obávam sa, že demokracia a Európa, ako ju poznáme, nemusí prežiť Facebook,“ píše Fedor.

    Cameron sa Faragea zľakol

    Britský premiér David Cameron sa pred ostatnými parlamentnými voľbami zľakol rastúcej popularity populistu Nigela Faragea, ktorý si svoju pozíciu budoval na bezhlavej kritike európskych inštitúcií a vyháňaní Veľkej Británie z EÚ,“ uviedol expremiér Mikuláš Dzurinda. Cameron Farageovi podľa neho agendu čiastočne zobral a ostatné parlamentné voľby vyhral. Avšak za cenu, ktorá sa mi zdá pre EÚ, Britániu a napokon i pre samotného Camerona privysoká. Cameron vyhral bitku, ale prehral vojnu,“ myslí si Dzurinda. Projekt európskeho znovuzjednotenia vznikol podľa slovenského expremiéra predovšetkým ako bezpečnostný projekt. Ako nástroj, ktorý má vďaka konštruktívnej a vzájomne výhodnej spolupráci európskych krajín zabezpečiť, že v Európe sa už nikdy nezrodí celosvetová ani kontinentálna vojna,“ dodal Dzurinda.

    Európsku úniu už v najbližších mesiacoch čakajú rokovania o tom, za akých podmienok bude mať Británia prístup na spoločný európsky trh. Uviedol to slovenský europoslanec za KDH Ivan Štefanec v reakcii na rozhodnutie britských voličov odísť z Európskej únie. Štefanec v stanovisku pre TASR pripomenul, že rozhodnutie britských občanov treba rešpektovať. V najbližších mesiacoch nás však čakajú rokovania o tom, za akých podmienok bude mať Británia prístup na spoločný európsky trh. Ak boli jednou z tém referenda príspevky do európskeho rozpočtu, tak si Británia bude musieť uvedomiť, že ani čerpanie výhod spoločného trhu nie je zadarmo,“ upozornil poslanec. Skonštatoval, že aj napriek Brexitu bude európska integrácia pokračovať ďalej, obavy má skôr o budúcnosť Spojeného kráľovstva.  

    „Briti spravili svoje rozhodnutie opustiť EÚ. Osobne som z toho sklamaný a rozčarovaný,“ vyjadruje svoje pocity europoslanec Eduard Kukan. Podľa neho nebude odchod významného člena únie jednoduchý, treba sa k nemu však postaviť realisticky. „Spolupráca v Európe je totiž založená na schopnosti Európanov stanoviť si vlastný spôsob existencie garantujúci slobodu, rozvoj a bezpečnosť. Pre nás Únia ostáva takýmto garantom,“ dodáva politik.  

    Zo Slovákov sa stávajú migranti

    Británia hlasovaním odmietla nie len Európsku úniu, ale aj solidaritu v rámci Európskej únie,“ myslí si Zsolt Simon. Podľa neho je to zlá správa aj pre Slovensko, pretože Brexit ohrozuje aj tisíce našincov, ktorí v žijú a pracujú v Británii. „Po včerajšom hlasovaní sa z nich pomaly ale isto stávajú migranti,“ hovorí Simon o Slovákoch pôsobiacich v ostrovnej krajine.  

    Autor: lb, TASR

    - Reklama -