Brexit: Ďalšia tvrdá rana pre Camerona. Začína sa mu to celé rúcať pod rukami

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Nesúlad medzi Cameronom a mnohými ministrami vlády aj radovými členmi konzervatívnej strany panujúci v otázke budúcnosti krajiny v Európskej únii je zrejmý už niekoľko mesiacov. Všetko začalo tým, keď sa na konci februára na čelo kampane za odchod Veľkej Británie z EÚ postavil jeho niekdajší blízky politický spojenec a starosta Londýna Boris Johnson. Cameronovi navyše všetko oznámil iba prostredníctvom textovej správy len niekoľko minút predtým, než o tom na tlačovej konferencii informoval verejnosť.

    Johnson sa teraz usiluje nielen o hlasy voličov za Brexit, ale aj o funkciu šéfa strany a predsedu vlády. Ak 23. júna povedia voliči odchodu krajiny z EÚ „áno“, Camerona zrejme vystrieda v oboch funkciách. Len čo sa však Cameron dokázal spamätať z jedného nečakaného obratu v postojoch svojho blízkeho spolupracovníka, prišla možno ešte tvrdšia rana. Volebný stratég Steve Hilton bol totiž považovaný za verného Cameronovho súpútnika a hlavného strojcu jeho politických úspechov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Hilton vo svojom nedeľňajšom vyhlásení jasne uviedol, že Veľká Británia by mala z jeho pohľadu rozhodne vystúpiť z Európskej únie. „Veľká Británia si nemôže naďalej vládnuť, ak nezískame späť svoju suverenitu od samozvaných elít v Bruseli. Rozhodne tiež odmietam tvrdenie Medzinárodného menového fondu a centrálnej banky podporované premiérom Cameronom, podľa ktorého nám členstvo v EÚ zaistí väčšiu bezpečnosť,“ uviedol Hilton, ktorý podľa Daily Mail v minulosti presvedčil Camerona, aby kandidoval na post šéfa strany.

    Hilton zároveň ostro kritizoval rozhovory premiéra s Bruselom, ktoré mali Veľkej Británii zabezpečiť lepšie podmienky v oblasti prisťahovaleckej politiky aj ďalších témach, a tak presvedčiť voličov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ. „Cameronove požiadavky boli splnené len z malej časti,“ uviedol Hilton a varoval pred odvetou zo strany Európskej únie aj v prípade, že voliči nakoniec v referende Brexit odmietnu. „Je zrejmé, že následne prídu z Bruselu ďalšie príkazy a regulácie.“

    Niekdajší Cameronov priateľ pripúšťa, že vystúpiť z EÚ so sebou prináša značné riziko. Aj napriek tomu sa podľa jeho názoru tento krok nakoniec Veľkej Británii oplatí. „Som presvedčený, že z ideového hľadiska by to bolo najlepšie rozhodnutie za ostatných niekoľko dekád. Musíme si vziať späť moc z rúk arogantných nevypočítateľných bruselských elít a vrátiť ju britským občanom. Za súčasných okolností je pre každú britskú vládu veľmi ťažké vládnuť našej krajine. Chápadlá Bruselu dosahujú do všetkých oblastí politiky,“ cituje Hiltona Daily Mail.

    Premiér Cameron v rámci kampane za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ síce nezažíva práve najlepšie časy, ale to neznamená, že by už bolo o výsledku referenda rozhodnuté. Prieskumy verejnej mienky v uplynulých týždňoch ukazujú, že približne pätina voličov ešte nie je rozhodnutá. Rozhodnutých voličov je pritom v oboch táboroch približne rovnaké percento a rozdiely medzi nimi sú v jednotlivých prieskumoch nepatrné. Na druhej strane, stávkové kancelárie v tom majú pomerne jasno. Podľa jednej z najväčších, William Hill, dnes existuje viac ako osemdesiatpercentná šanca, že voliči Brexit odmietnu.

    - Reklama -