Breivik má výhľad na prírodu, televízor aj videohry, ale vraj mu izolácia spôsobuje psychické problémy a je ešte väčší radikál

    0
    Anders B. Breivik, nórsky terorista, ktorý má na svedomí smrť 77 ľudí (Autor: TASR)
    Počas šesť dní trvajúceho vypočúvania pred súdom, ktoré sa skončilo v polovici februára, sa Brievikov právnik snažil dokázať, že izolácia sa podpisuje na jeho duševnom stave. „Mentálna zraniteľnosť“ bola ústrednou témou aj vlani, keď Breivikov zástupca vyhral proces s nórskym štátom, ktorý súd v Osle uznal vinným z porušenia článku 3 Európskych dohovorov o ľudských právach za to, že sa k nemu správa nehumánne. 
     
    Hlavným dôvodom psychických problémov je, že Breivik je od roku 2011 na samotke, takže je izolovaný od ostatných väzňov. K tomuto kroku pristúpilo nápravné zariadenie z bezpečnostných dôvodov vzhľadom na to, že tento 38-ročný Nór spáchal teroristický čin. 
     
    Brevivik sa sťažuje na silné bolesti hlavy a počas šesťdňového vypočúvania uviedol, že izolácia z neho len urobila ešte väčšieho radikála. „Je tento muž zdravý vo všeobecnom zmysle slova? Jeho mentálne zdravie podľa môjho názoru nie je dobré,“ uviedol v záverečnej reči Breivikov právnik Øystein Storrvik. 
     
    Štátny zástupca tvrdí, že Breivik je v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii, ale Storrvik oponuje. Podľa neho izolácia nepomáha. Breivik totiž neprejavuje k svojim činom žiadnu ľútosť ani po šiestich rokoch na samotke. 
     
    Breivik je však podľa nórskeho generálneho prokurátora akýmsi „VIP väzňom“, ktorý si „užíva pohodlné podmienky“ vrátane troch izieb. Z viacerých má pritom výhľad na prírodu a má prístup napríklad nielen k televízii, ale aj k videohrám. 
     
    Len pripomeňme, že Anders Behring Breivik v júli 2011 odpálil po domácky vyrobenú nálož v zaparkovanej dodávke vládnej štvrti v Osle. Výbuch pripravil o život osem ľudí, ale tým sa masaker nórskeho teroristu len začal. Na ostrov Ütoya, kde sa konal letný tábor ľavicovej Ligy pracujúcej mládeže (AUF), následne postrieľal 69 ľudí. Väčšina obetí boli mladí ľudia. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -