Bratislava je opäť v centre diania. Prichádza 300 delegátov, dokonca aj Turci

    0
    Bratislava hlavné mesto Slovenska (Autor: TASR)

    Súčasťou summitu bude aj výzdoba Bratislavského hradu. Južná a východná strana hradného paláca bude večer nasvietená. “V minútových slučkách sa bude premietať projekcia, ktorá bude zobrazovať animáciu vejúcich vlajok Slovenska a Európskej únie,” informovala Kancelária NRSR.

    Do hlavného mesta príde takmer 300 delegátov zo všetkých krajín EÚ. Účasť na podujatí aktuálne potvrdilo 45 zahraničných delegácií, z toho 29 predsedov parlamentov, 11 podpredsedov a päť delegácií bude zastúpených na nižšej úrovni. Chýbať má napríklad šéf francúzskeho parlamentu, dôvodom sú prezidentské voľby. Krajina však na summite bude mať zastúpenie.

    Na rokovanie by mali prísť aj zástupcovia parlamentov z krajín, ktoré ešte nie sú členmi EÚ, ale o vstup sa usilujú. Nebude chýbať Turecko, ktorého integrácia do Únie bude pravdepodobne závisieť od ďalšieho vnútropolitického vývoja v krajine. Turci podľa doterajších neoficiálnych výsledkov referenda tesnou väčšinou podporili rozšírenie právomocí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

    Úvodná časť pondelkového pracovného programu konferencie bude zameraná predovšetkým na zhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jeho parlamentnej dimenzie. Hovoriť sa bude aj o aktuálnom maltskom predsedníctve.

    Na konferencii okrem iných vystúpia predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a podpredseda Európskej komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.

    - Reklama -