Bratislava dostala stopku. Lieková agentúra na Slovensku nebude

    0
    Sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne (Autor: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

    Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Po marci 2019 bude teda EMA sídliť v Amsterdame. V záverečnom súboji medzi Milánom a Amsterdamom napokon zvíťazila holandská metropola. V druhom kole s nimi súťažila aj Kodaň.

    O tomto výsledku rozhodlo pondelňajšie hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

    Ministri členských krajín EÚ pristúpili k procesu hlasovania s dvojhodinovým meškaním. Najskôr bola na stole EMA, o sídle EBA (Európska banková agentúra) sa bude hlasovať až potom, ako bude známy konečný výsledok prvého súboja.

    Diplomatické zdroje z prostredia EÚ potvrdili, že ministri začali s prvým kolom hlasovania o sídle EMA krátko po 16.00 h hodine miestneho času. O 16.30 h prišla správa, že prebieha sčítavanie hlasov odovzdaných v prvom kole a krátko na to aj zistenie, že Bratislava prvé kolo hlasovania “neprežila”.

    Do druhého kola sa posunuli kandidatúry Amsterdamu, Kodane a Miláne, teda členských krajín, na ktorých území už sídlia nejaké agentúry EÚ. Znamená to, že Slovensko v politickom hlasovaní neuspelo s argumentom o regionálne rovnomernejšom prerozdelení agentúr s dôrazom na krajiny, ktoré ešte žiadnu agentúru nehostia.

    Obe agentúry – EMA a EBA – budú musieť opustiť Londýn potom, ako Spojené kráľovstvo koncom marca 2019 vystúpi z Európskej únie.

    - Reklama -