Bratia kresťania, toto pre vás spravíme. V Bagdade plánujú pekné gesto

    0
    Katolícky kňaz Jan Hanák (Autor: Archív J. Hanák)

    Podnikateľ Jásir Saád vysvetlil, že táto iniciatíva má za cieľ “spojiť sa s našimi bratmi-kresťanmi v oslave ich sviatkov a pomôcť Iračanom zabudnúť na ich trápenie, osobitne boje o (mesto) Mósul”, o ktoré iracké vládne sily a ich spojenci bojujú s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS).

    Umelý vianočný stromček je vysoký 26 metrov a nachádza sa zábavnom parku v Bagdade. Podnikateľ uviedol, že do realizácie svojho nápadu investoval 24.000 dolárov.

    “Tento stromček predstavuje lásku a mier,” uviedla učiteľka Saba Ismáílová, keď sa so svojimi žiakmi fotografovala pri strome. “Prajem všetkým irackým kresťanom, aby sa mohli vrátiť do Iraku a žiť normálnym a pokojným životom,” dodala.

    Početnosť kresťanskej komunity v Iraku sa neustále znižuje od Spojenými štátmi vedenej invázie v roku 2003. Kresťania boli terčom mnohých útokov islamských extrémistov a mnohí z krajiny odišli za lepšími ekonomickými príležitosťami v zahraničí.

    Tisíce kresťanov ušli z Mósulu a okolitých oblastí, keď túto oblasť v lete 2014 začali obsadzovať ozbrojenci z IS, ktorí kresťanov nútili konvertovať na islam alebo platiť osobitnú daň. Mnohým kresťanom džihádisti zhabali majetok.

    Keď iracké vládne jednotky znovu dobyli viaceré dediny v okolí Mósulu, niektorí kresťania sa do nich vrátili – v mnohých prípadoch však zistili, že ich domovy a kostoly boli vyplienené a zničené. 

    - Reklama -