Bordel vo Švédsku nemá konca kraja. Úrady už dokonca platia migrantom „výpalné“, aby nepáchali zločiny. Ich počet sa má pritom prudko zvýšiť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V prepočte vyše 10 000 eur ročne dostanú vo Švédsku na účet tí kriminálnici, ktorí od prvého septembra tohto roka až do konca augusta 2018 nespáchajú žiaden zločin ani priestupok. S takýmto opatrením prišla samospráva v Norrköpingu.

    Podľa švédskych médií je od začiatku projektu takýchto prípadov už osem. Pomoc zločincom v hodnote 100 000 švédskych korún je v oblasti Norrköping, s rovnomenným hlavným mestom, súčasťou programu „Schod“ („Stepping Stone“), ktorého cieľom je znížiť počet útokov proti policajtom. Do zboru sa totiž ľudia nehlásia práve pre zvýšený počet útokov proti nim, ktorý sa prejavil s nárastom počtu migrantov.

    Tisícky švédskych korún majú zločincov motivovať, aby prestali páchať kriminálne činy a priestupky. Švédske médiá, ktoré cituje portál Speisa, však uvádzajú, že najmenej štyria z ôsmich poberateľov pomoci z programu „Schod“ sú stále aktívnymi zločincami. Štedrá dotácia nie je všetko. Migranti, ktorí ju poberajú, dostávajú okrem toho aj sociálne dávky a podporu ako azylanti.

    Peniaze pre nápravu nestačia

    Rok štedrej finančnej pomoci dostanú kriminálnici síce iba v prípade, že nespáchajú v spomínanom intervale žiaden zločin, ale už teraz údajne polícia rieši minimálne jedného z nich, ktorý ignoruje zákon. Ide o 20-ročného muža, ktorý je podozrivý z útoku na policajta.

    Pred pár týždňami mladý poberateľ dotácie určenej na zníženie kriminality údajne hodil po policajtovi horiacu cigaretu. Mladík navyše figuruje aj v prípade kladenia násilného odporu pri zatýkaní v súvislosti s predajom narkotík.

    Úrady v Norrköpingu síce platia kriminálnikom z migrantmi okupovanej štvrti Navestad nemalé sumy, aby sa správali slušne a prestali napádať policajtov, ale ani to, zdá sa, nepomáha a na projekt idú peniaze z verejných prostriedkov. „Je pozoruhodné, že samospráva znova investuje peniaze do kriminálnikov, ktorí útočia na policajtov, aby bol v Navestade pokoj,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu kriminálnika poberajúceho podporu v rámci projektu „Schod“.

    Kriminalita na vzostupe

    Za plánom samosprávy v Norrköpingu stojí celonárodný problém s migráciou, ktorý Švédsko sužuje od vlaňajška, a už aj liberálni a umiernení politici priznávajú, že úroveň kriminality stúpa. „Je  na úrovni, akú sme nikdy predtým nevideli,“ uviedol poslanec konzervatívnej Umiernenej strany (Moderates) Johan Forssell pre švédsky portál Aftonbladet. Forssell navyše varuje, že do roku 2019 sa má so svojimi rodinami vo Švédsku stretnúť viac ako 300 000 migrantov, ktorí pricestovali do škandinávskej krajiny vlani.

    V nasledujúcich rokoch by mali do Švédska pricestovať rodiny migrantov, ktorých len vlani prišlo vyše 150 000. Do troch rokov má však prísť dvojnásobne viac ľudí a s nimi prídu aj nové problémy vrátane kriminality, ktorú tak svojsky riešia v Norrköpingu. „Bude to mať vážne následky na bývanie, zamestnanosť, prácu, školstvo aj zdravotníctvo. To znamená, že musíme prijať dlhodobo udržateľnú migračnú politiku,“ tvrdí Forsell.

    Do roku 2019 má prísť do Švédska až 374 000 migrantov, ktorých rodinní príslušníci sú už v krajine, a s ich počtom už úrady nič nenarobia. Zaujímavé však začne byť obdobie po roku 2019, pretože vláda už plánuje zmeny v legislatíve a už teraz platia dočasné pravidlá, ktoré sťažujú migrantom príchod ich rodín do Švédska.

    „Keď sa skončí platnosť dočasných zákonov, budeme potrebovať novú legislatívu na udržateľnej úrovni, ale budeme potrebovať pomoc vlády,“ tvrdí člen Umiernenej strany  (Moderates) Johan Forssell.

    Proti migrantom sa stavajú už aj švédski liberáli a konzervatívci, ale krajná pravica, ktorú reprezentujú politici zo strany Švédski demokrati, už dávno zbiera politické body na odmietaní neregulovanej masovej migrácie. „Aj keď počet žiadostí o azyl klesol, očakávame zvyšujúci sa trend v zjednocovaní rodín. V nasledujúcich rokoch očakávame viac ako 300 000 nových žiadostí. Takáto situácia sa nedá tolerovať,“ tvrdí Mikael Eriksson, tajomník predsedu Švédskych demokratov.

    Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že napriek nárastu kriminality, stúpajúcej nebezpečnosti a klesajúcej ochote ľudí zapojiť sa do policajného zboru, je situácia s migráciou vo Švédsku vraj pod kontrolou. „Odporcovia migrácie počítajú počet žiadostí o azyl a nie počet tých, ktoré úrady skutočne schvália. Už tradične je počet schválených žiadostí o azyl nižší,“ tvrdí švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson.

    - Reklama -