Bordel v “Novorusku”. Čo sa tam vlastne deje?

    0
    Proruská demonštrácia v Donbase (Autor: SITA)

    Ukrinform s odvolaním sa na ruský denník Novaja gazeta vo štvrtok informoval, že Luhansk opustila kolóna áut, v ktorej mal byť aj Plotnickij a rad jeho blízkych spolupracovníkov. Plotnickij pritom ešte v stredu prostredníctvom videoposolstva ubezpečoval občanov LĽR, že republiku neopustil.

    Podľa viacerých expertov spor o moc, ktorý sa odohráva v LĽR, je dôsledkom súperenia rôznych nátlakových skupín kontrolovaných Ruskom. Konflikt vypukol začiatkom týždňa, keď Plotnickij odvolal Korneta z funkcie ministra vnútra LĽR. 

    V reakcii na to desiatky ozbrojencov verných Kornetovi obkľúčili v Luhansku niektoré administratívne budovy. Kornet v stredu zverejnil svoje videoposolstvo, v ktorom uviedol, že vysokopostavení predstavitelia LĽR, vrátane najbližších spolupracovníkov Plotnického, sú “agentúrou ukrajinských tajných služieb”.

    Vládne budovy v Luhansku sú aj naďalej obkľúčené ozbrojencami, medzi ktorými sú podľa všetkého aj zamestnanci ministerstva vnútra LĽR a ministerstva štátnej bezpečnosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

    Ukrinform dodal, že ešte v utorok večer do Luhanska vstúpila kolóna pozostávajúca z desiatok vojenských vozidiel z Donecka. Ministerstvo štátnej bezpečnosti DĽR následne vydalo vyhlásenie, v ktorom oficiálne deklarovalo, že spolu s príslušníkmi silových rezortov LĽR podnikajú spoločnú operáciu “proti ukrajinským diverzantom”. Podľa AP táto operácia je zrejme prejavom podpory Kornetovi.

    Podľa agentúry Ukrinform v niektorých oblastiach LĽR v dôsledku spomínaných mocenských sporov došlo k vyostreniu situácie.

    Súčasná situácia v Luhansku, ako už skôr uviedla tlačová agentúra DPA, nijako nesúvisí s ozbrojeným konfliktom, ktorý v Donbase vypukol v roku 2014. Proruské sily v Donbase vtedy odmietli podporiť novú, prozápadne orientovanú ukrajinskú vládu a vyhlásili na svojom území samostatné ľudové republiky – jednu v okolí mesta Luhansk, druhú v oblasti Donecka. Miestni obyvatelia informovali o ozbrojených mužoch bez označenia, ktorí od utorka rána blokovali prístupové komunikácie do centra mesta. Podľa agentúry UNIAN boli neznámi muži vyzbrojení granátometmi a disponovali aj obrnenými transportérmi.

    - Reklama -