Bordel v Nemecku: Šokovaná polícia prišla s nečakaným priznaním

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    V meste Schorndorf v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko došlo cez víkend okrem násilností k ďalšiemu sexuálnemu obťažovaniu žien, ktoré majú v hojnej miere na svedomí migranti. Starosta mesta Matthias Klopfer (SPD) a policajný prezident Roland Eisele v pondelok usporiadali tlačovú konferenciu, na ktorej zazneli pre nemeckú verejnosť značne znepokojujúce slová.

    Policajný šéf v prvom rade pripustil, že jeho muži nemali po celý čas situáciu pod kontrolou. Okrem útokov na samotných policajtov došlo k obťažovaniu žien a dievčat. Asi tisícový dav pochodoval po meste a policajti museli privolať posily, aby aspoň čiastočne zabránili tomu najhoršiemu. „Študenti oslavovali v zámockom parku, ale potom došlo medzi dvoma skupinami k hádke. Neskôr sa do konfliktu zapojilo aj veľa ľudí s prisťahovaleckými koreňmi,“ opisoval starosta mesta.

    Zo sexuálneho obťažovania boli obvinení traja mladí Afganci a v druhom prípade jeden Iračan. Všetci štyria mladíci sú však podľa informácií policajného šéfa vyšetrovaní na slobode. „V oboch prípadoch zohral svoju rolu alkohol. Ľudia po jeho požití stratili sebakontrolu,“ cituje denník Die Zeit Eisela a dodáva, že mesto, ktoré má 40 000 obyvateľov, prijalo v ostatných mesiacoch asi 700 utečencov. Oproti predchádzajúcim ročníkom dovolila polícia oslavovať účastníkom akcie až do jednej hodiny ráno, čo sa veľmi nevyplatilo.

    Die Zeit navyše uvádza, že k obťažovaniu žien došlo cez víkend aj v Böblingene, asi päťdesiat kilometrov vzdialenom meste od Schorndorfu. Za páchateľa bol označený opitý afganský žiadateľ o azyl, ktorý sa v sobotu večer na festivale Holi správal značne agresívne. Ale aj napriek svojmu podnapitému stavu si stačil počínať veľmi aktívne. Na jeho „negentlemanské“ správanie sa podľa miestnej polície sťažovalo hneď niekoľko mladých žien.

    O strate kontroly nad situáciou v Schorndorfe píše aj denník Die Welt, podľa ktorého bude musieť polícia zmeniť svoju stratégiu. „Po ďalších nepokojoch a sexuálnom obťažovaní žien by mala polícia revidovať svoj aktuálny koncept. Zatiaľ je zrejmé, že v uliciach sa bude pohybovať viac strážcov zákona. Polícia taktiež avizovala používanie svetlometov, ktoré jej umožnia nahliadnuť pri podobných hromadných akciách aj do vzdialenejších temných kútov.“

    Incidentom sa podľa denníka Die Welt bude v stredu zaoberať štátny zástupca a za „absolútne neprijateľný“ ho označil aj minister vnútra Thomas Strobl (CDU). „Na vine však nie je polícia, ale tí, ktorí obťažujú ženy, hádžu do polície fľaše a správajú sa násilne,“ dodal minister. Denník zároveň cituje vyjadrenie Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorej predstavitelia prirovnávajú víkendový incident k silvestrovským oslavám v Kolíne nad Rýnom na prelome rokov 2015 a 2016, keď došlo k stovkám prípadov obťažovania žien.

    - Reklama -