Boli by ste prekvapený, koľko špičkových odborníkov v OĽaNO pôsobí. Remišová je veľmi schopná politička a charakterný človek, tvrdí Naď

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Facebook/ Jaro Naď)

    Od oznámenia vášho vstupu do politiky už prešlo pár týždňov. Sám ste hovorili, že svojím rozhodnutím ste prekvapili okolie. S akými reakciami sa stretávate teraz, keď už to ľudia vstrebali?

    Áno, prekvapil som viacerých známych, priateľov či rodinných príslušníkov, ktorí si mysleli, že ak pôjdem do politiky, tak do rôznych iných strán. Ale teraz aj s odstupom času a po prvých mediálnych výstupoch mám reakcie v drvivej väčšine veľmi pozitívne. Niekoľko priateľov mi dokonca povedalo, že teda OK, kvôli mne budú voliť OĽaNO. Som im za to vďačný, verím, že takýmto spôsobom presvedčím čo najviac ľudí.

    Nebol ten údiv podmienený aj tým, že analytik s jasnou odbornou profiláciou vstúpil do strany, ktorá nie je, nazvime to, známa práve bohatými návrhmi koncepčných riešení, skôr sa vníma cez osobu svojho lídra. Aspoň mňa osobne prekvapil ten vstup práve z tohto pohľadu.

    Nesúhlasím s tvrdením, že OĽaNO by nebolo bohaté na koncepčné riešenia. Je pravdou, že ako sa vyvíjajú ľudia, vyvíjajú sa aj politické strany a hnutia. Ja som v rámci diskusie o mojom možnom vstupe do OĽaNO otvorene deklaroval moje očakávanie, že hnutie bude pôsobiť jasne proeurópsky a nebude spochybňovať naše pôsobenie v NATO. To je zásadná otázka, ktorú v hnutí dnes vôbec nikto nespochybňuje. V OĽaNO som navyše našiel naozaj veľmi dobrých odborníkov na rôzne oblasti. Nie každý sa ukazuje verejnosti či médiám, ale asi by ste boli prekvapený, koľko špičkových odborníkov v OĽaNO pôsobí a aké kvalitné výstupy pripravujú. V konečnom dôsledku viacero mojich známych mi v ostatnom období povedalo, že odborne aj hodnotovo sa im OĽaNO páči čím, ďalej tým viac. Som tomu veľmi rád. Viac ako bezbrehý populizmus si vážim odbornosť a zodpovednosť. A takýmto spôsobom v hnutí aj uvažujeme a pracujeme.

    Ako ste do novembra vnímali OĽaNO? Ako na vás pôsobili jej predstavitelia?

    Vnímal som hnutie ako jednu z alternatív pre slovenského pravicového voliča, ktorý sa už nedokáže pozerať na korupčné a iné škandály súčasnej koalície. Pôsobia v ňom slušní neskorumpovaní ľudia zo všetkých regiónov Slovenska. Niektorí sú viditeľnejší, iní menej, každý má svoj štýl prejavu. Áno, hnutie prešlo svojím vývojom, v minulosti v ňom pôsobili aj ľudia, s ktorými by som vedel asi náročnejšie zdieľať hodnotové postoje. To priznávam. Dnes je ale OĽaNO iné, dospelo. Programovo aj personálne. A na dennej báze sa nám v hnutí prihlasujú ďalší ľudia, ktorí nám chcú odborne pomáhať. Veľmi ma to teší.

    Vstup do politiky beriete ako prirodzený vývoj? Čo od neho konkrétne očakávate?

    Áno, asi to bol prirodzený vývoj. Útoky predstaviteľov SNS, ale v minulosti aj Smeru, na mňa ako na odborníka, analytika, ma v podstate vtiahli do politiky. Navyše, už som sa cítil byť vyhorený v mimovládnej oblasti. Analyzujete, robíte projekty, navrhujete riešenia a drvivá väčšina z nich skončí v šuplíku. Chcem mať možnosť reálne meniť veci a na to potrebujem  silný politický mandát. Pokúsim sa oň, uvidíme, čo to prinesie. Ak neuspejem, nič sa nestane, budem sa naďalej venovať svojej odbornosti.

    Spomínali ste, že OĽaNO je strana, kde sa hodnotovo cítite dobre. Ktoré hodnoty sú pre vás už ako politika prioritné?

    Áno, som pravičiar, mierne konzervatívne uvažujúci. Cítim sa v OĽaNO dobre, tieto hodnoty sú tu zdieľané. Ťažko by som si vedel predstaviť svoje pôsobenie v ľavicovej alebo príliš liberálnej strane. Záleží mi na demokratickom vývoji Slovenska, na jeho zodpovednom členstve v EÚ a NATO, na transparentnosti, odbornosti a systémovosti v práci, s cieľom naozaj priniesť pre občanov Slovenska kvalitnejší život. Býval som v Hlohovci, potom v Pavlovciach nad Uhom na Zemplíne, neskôr v Banskej Štiavnici a teraz bývam v Hrubej Borši pri Senci, kde som aj vicestarostom a pracovne pôsobím v Bratislave. Poznám Slovensko veľmi dobre, jeho problémy aj silné stránky. Záleží mi na rodine a na Slovensku ako takom. To sú tie najsilnejšie hodnoty.

    V čom bola ponuka od Igora Matoviča pre vás zaujímavá, že ste sa rozhodli práve pre jeho stranu? Pýtam sa preto, že sám ste spomínali, že ste mali už predtým aj iné ponuky.

    Cítil som reálny záujem hnutia o mňa ako o odborníka na obranu. V tejto oblasti im chýbala expertíza a oslovili mňa. A videl som, že budem mať dostatočný priestor na realizáciu svojich predstáv. Navyše, ponuka prišla v správnom čase a bola naozaj férová.

    Pre vstup do politiky vás “nahovorila” Veronika Remišová. Práve o nej sa uvažuje ako o prezidentskej kandidátke, respektíve sa o tom hovorilo, no zatiaľ strana svojho kandidáta neoznámila. Mala by pani Remišová kandidovať? Je vašou kandidátkou?

    Áno, bola to najmä Veronika Remišová a tiež Edo Heger, s ktorými som diskutoval o možnosti mojej spolupráce s hnutím OĽaNO. Oboch si ich veľmi vážim, odborne aj ľudsky. O prezidentskom kandidátovi hnutia v OĽaNO intenzívne diskutujeme. Samozrejme, Veronika je nielen veľmi schopná politička, ale aj charakterný a dobrý človek a určite by mala čo ponúknuť aj ako prezidentka Slovenskej republiky. Ak sa ale pýtate na môj osobný názor, ja osobne by som ju však oveľa radšej videl v exekutívnej funkcii po ďalších parlamentných voľbách.

    Igor Matovič s vami počíta ako s budúcim ministrom obrany, momentálne zastávate pozíciu tieňového ministra. Je toto vaša ambícia? Chcete sa venovať aj iným témam?

    Najprv musím nielen samotnému hnutiu, ale aj občanom svojou poctivou prácou ukázať, že mám čo ponúknuť. To, ako sa skončia voľby, či OĽaNO bude v koalícii, a ak aj bude, či bude obsadzovať rezort obrany, a či nakoniec ponúkne mňa, to je čistá hypotéza. Mojou primárnou úlohou je priniesť odbornosť a ponúknuť dobrý, kvalitne pripravený program, ktorý bude jasnou alternatívou pre netransparentnosť, nesystémovosť, chaos a eštebácke praktiky, ktoré dnes ponúka SNS na obrane. Ostatné ukáže budúcnosť. Osobne si ale na pozíciu v exekutíve trúfam. Inak by som do politiky nevstupoval.

    Ak by ste raz rezort obrany viedli, čo by ste chceli zmeniť? Na čo by ste sa zamerali zo začiatku i z dlhodobejšieho hľadiska? Tých problémov ste “predstavili” na tlačovke viacero, mnohé sú  komplikované, ktoré by sa však dali odstrániť, povedzme, za jedno funkčné obdobie? Na ministerstve ste už pôsobili, poznáte to tam veľmi dobre…

    Áno, rezort obrany poznám dobre. Pôsobil som v ňom desať rokov, obrane a bezpečnosti sa venujem už takmer 20 rokov. Obrana potrebuje nový prístup, čerstvý vietor. Mám v tíme odborníkov na každú oblasť v rezorte, prídeme s dobrým programom. Čo ale môžem jasne deklarovať, je potreba okamžitej zmeny v troch základných oblastiach: Po prvé je to pozdvihnutie vojenského povolania na spoločenskú úroveň, ktorá mu právom prináleží. Vojaci už zďaleka nemajú také zaujímavé sociálne zabezpečenie, ako si to mnohí ľudia myslia, aj preto je viac ako tretina vojenských pozícií neobsadená. Navyše situácia je taká, že vojaci si často sami kupujú kade-tade v army shopoch oblečenie, topánky, dokonca kupujú náhradné súčiastky do služobných áut za vlastné peniaze. Tie príbehy, ktoré mi v podstate každý deň posielajú vojaci z celého Slovenska, sú veľmi smutné, naozaj. Po druhé je potrebné okamžite zvýšiť transparentnosť v rezorte. Týka sa to netransparentných obstarávacích projektov aj komunikácie ministerstva, ktorá je jednoznačne najhoršia v histórii. No a treťou prioritou je okamžité nastavenie konkrétnych systémových opatrení v obrannom plánovaní. V súčasnosti veľakrát vidíme, že v rezorte chýba kvalitné plánovanie procesov, ktoré následne smeruje k šetreniu zdrojov, ľudských aj finančných. Správny hospodár presne vie, čo potrebuje kedy zasadiť, aby zožal čo najviac. Mám pocit, akoby takýto normálny sedliacky rozum na obrane veľmi chýbal.

    Podľa vás obrana potrebuje viac peňazí do rozpočtu, samotný rezort podľa vás nehospodári najlepšie, prečo to tak je? Pritom rezort chystá obrovské zákazky na techniku.

    Obranný rozpočet sa objektívne musel zvýšiť, pretože sa celé desaťročia do obrany neinvestovalo a niektoré kusy techniky majú aj viac ako päťdesiat rokov. Ozbrojené sily ale okrem investovania do techniky potrebujú aj veľké investície do infraštruktúry. Niektoré vojenské základne sú doslova v katastrofálnom stave, zateká do budov, chýba základné vybavenie. Sklady nemajú adekvátne zabezpečenie, potom mizne ozbrojeným silám munícia. No a, samozrejme, viac peňazí musíme dať aj do personálu, lebo sa nám stane, že na novej technike nebude mať kto pracovať. Investície sú naozaj potrebné, ale zároveň je potrebné aj dbať o to, aby sa zdroje využívali účelne. To sa nominantom SNS dnes naozaj nedarí.

    OĽaNO žiada premiéra, aby zobral národniarom post ministra, respektíve odvolal ministra Petra Gajdoša. Je toto reálna výzva?

    Káuz na ministerstve obrany už bolo počas tohto volebného obdobia naozaj priveľa. Už sa ani nedá na všetky reagovať, lebo pomaly každý deň sa objaví nová. Videli sme už predražené zákazky, klamanie ministra vláde na čele s premiérom, váľajúce sa utajované dokumenty na ulici, opakovane ukradnutú muníciu zo skladov, rozdávanie vojenských hodností alebo dokonca aj to, že firma vysokého úradníka a nominanta SNS RSDr. Hoľka dodávala v minulosti výrazne predraženú techniku na rezort obrany atď., atď. Ale to, aby si podriadený ministra obrany na jeho pokyn dovolil podpísať kontrakt za 1,6 mld eur v protiklade k uzneseniu vlády, bez súhlasu premiéra a ministra financií a následne ešte aj klamať verejnosti, že podpísal vlastne iba nejaký „draft“, nejaký „šmírák“, no tak to už bola posledná kvapka. SNS ten rezort nezvláda riadiť, treba jej ho jednoducho odobrať. 

    Podľa vás Gajdoš klame, spravil tak v minulosti pri informovaní vlády o obstarávaní vozidiel 8×8, nákup stíhačiek F-16 považujete za facku premiérovi. Jeho pozícia vo vláde sa však nezdá byť oslabená, akú stratégiu, keď to tak môžeme nazvať, zvolíte pri kritizovaní ďalších krokov ministerstva obrany?

    Áno, ministra Gajdoša sme už opakovane prichytili pri klamstvách vláde a už dokonca aj obom premiérom. Možno by ste boli prekvapený, ale jeho pozícia vo vláde nie je silná, o tom už hovorí celý parlament. V OĽaNO budeme veľmi pozorne sledovať ďalšie kroky ministra, napríklad ako skončí projekt na bojové obrnené vozidlá 8×8, ktorý je doslova manuálom na netransparentnosť. Tiež sme zvedaví, či SNS naplní svoj dlhodobý zámer a pretlačí predĺženie závislosti slovenských vzdušných síl od Ruskej federácie cez predĺženie servisnej zmluvy na lietadlá MiG29 v hodnote možno aj 250 mil. eur. Budeme pozorne kontrolovať každý krok rezortu. Sme pripravení podporiť každý rozumný krok, ale tiež výrazne kritizovať zlodejiny a nezmysly. Obrana sa predsa nemôže stať obchodným artiklom a rezort obrany supermarketom.

    Autor: Ľudovít Kusal

     

    - Reklama -