Bol jednou z kľúčových osobností roku ´89, ale z Kotlebu v parlamente mu naskakujú zimomriavky. Fedor Gál povedal, čo si myslí o extrémistoch a „Tisových pohrobkoch“

    0
    Fedor Gál (Autor: SITA)
    Fedor Gál tvrdí, že „nacistické a fašizoidné sklony časti občanov Slovenska“ sleduje už dlhodobo nielen v spoločnosti, ale aj v samotných politických stranách. „Po prvý raz však dostali legitimitu v demokratických voľbách. Je to na zimomriavky,“ uviedol Gál pre portál Aktualne.sk. 
     
    Svoj názor má jeden z hlavných účastníkov Nežnej revolúcie z roku 1989 aj na prezidenta bývalého vojnového štátu Jozefa Tisa. „Ako kňaz sa mal obetovať pre blížnych, ako prezident pre občanov krajiny, ktorú mu zverili. Zlyhal v oboch týchto rolách,“ tvrdí Gál. Podľa neho bol Tiso „zvrhlý človek“, ktorý sa spreneveril svojmu poslaniu. 
     
    Podľa Gála nie sú „Tisovi pohrobkovia“, ako kotlebovcov označuje, ani len dobrými katolíkmi, ako o sebe vyhlasujú. Tvár revolúcie z roku ´89 však tvrdí, že demokracia na Slovensku na tom nie je horšie ako pred Nežnou revolúciou. „Ak to tak niekto cíti, tak by si mal spytovať vlastné svedomie – demokracia je zrkadlo, ktoré nastavujeme sami sebe, svojim preferenciám, sklonom, postojom, hodnotám, potrebám, cieľom. Sloboda nie je manna z neba, ale zodpovednosť,“ dodáva Gál. 
     
    Fedor Gál dúfa, že problémy sú tu na to, aby ich ľudia dokázali identifikovať a následne im aj čeliť. „Musíme to byť my samotní, od koho dostanú ľudia kotlebovskej mentality na frak. Môže to byť vo voľbách, vo verejnom dialógu, ale aj na uliciach. Každý podľa svojho naturelu, odhodlania, schopností a odvahy,“ tvrdí Gál. 
     
    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -