Bol hrdým Sýrčanom, dotkol sa hviezd a nakoniec skončil ako nepriateľ štátu. Príbeh astronauta, ktorý sa znepáčil režimu

    0
    Sýrsky astronaut Muhammed Faris (v strede). (Autor: repro foto Middle east eye)

    Muhammeda Farisa v jeho rodnej krajine poznal každý. Bol hrdinom, po ktorom niesli ulice svoje mená, neohrozeným astronautom, ktorý v roku 1987 strávil vo vesmíre takmer osem dní. Do histórie sa zapísal aj ako 202. človek v kozme.

    V minulosti hrdina, v súčasnosti žije ako prisťahovalec v hlavnom meste Turecka v Istanbule. Pred rokmi, keď čakal na vyslúžilý dôchodok, sa obrátil chrbtom k režimu Baššára Asada a pridal s k opozícii. O astronautovom nešťastnom osude informoval zahraničný server Middle east eye. „Na svoju krajinu som býval hrdý, no to čo vidím dnes, je beznádej,“ povedal pre portál Faris.

    Ten sa k úteku rozhodol v roku 2011, keď vrcholilo napätie medzi opozíciou a Asadom. Poslednú kvapku predstavoval incident, keď do demonštrujúcich aktivistov, ktorí požadovali politický dialóg, sa na diktátorov príkaz začalo strieľať. O únik sa s rodinou pokúšal niekoľkokrát, no nakoniec sa mu to podarilo až v roku 2012 a usadil s v Istanbule v štvrti Fatih. Bývalý kozmonaut prezradil, že ešte deťom tvrdil, že sa do Sýrie vrátia do niekoľkých mesiacov.

    Generál vyhlásil, že ho pozvali do západných krajín, no odmietol, pretože v tom videl len politicky mierené gesto a nadôvažok chcel zostať čo najbližšie pri Sýrii. Okolo jeho návratu do rodnej krajiny to tiež nevyzerá ružovo: „Radšej zomriem, ako by som sa vrátil pod Asada.“ Farisa lákajú priatelia aj do Ruska, no ten tvrdí, že nebude žiť v krajine, ktorá podporuje sýrskeho diktátora. 

    - Reklama -