Bojujú o život, no aj tak strácajú drahocenný čas. Slovenskí pacienti sú nútení čakať na ošetrenie aj vyše štvrťhodiny

    0
    Nemocnica (Autor: SITA)

    To, že zdravotníctvo je vedno so školstvom jedným z najkritizovanejších rezortov u nás, sa vie už dlho. Navyše zlý trend sa, aspoň zatiaľ, príliš nezlepšuje.

    O tom, že pod Tatrami je v rámci zdravotnej starostlivosti stále čo zlepšovať, vypovedá aj posledné zistenie čakacích lehôt v slovenských nemocniciach.

    Ako uvádza vo svojom článku zo stredajšieho vydania denník Nový čas, pri najakútnejších diagnózach, keď ide pacientom doslova o život, musia niekedy na prijatie čakať aj 20 minút! Ide o tzv. parameter Door-to-Doctor Time.

    Údaje však nie sú v rámci Slovenska kompletné, keďže zaznamenávanie časov prijatia do svojich tabletov nie je pre záchranárov povinné.

    „Tieto mimoriadne cenné informácie využíva na analytické účely a zároveň bola ochotná nám ich poskytnúť zatiaľ iba súkromná spoločnosť Falck Záchranná, a. s.,“ cituje spomínaný denník Dušana Zachara z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

    Ako vyplynulo z ďalších čísel, v rýchlosti prijatia pacientov zaostávame.

    Pri pohľade na konkrétne čísla zistíme, že najdlhšie čakajú pacienti v Nemocnici Malacky. Čakanie sa môže za istých okolností vyšplhať až na 20 minút. Za ňou nasledujú Hornooravská Nemocnica s poliklinikou (18 minút) a NsP Prievidza v Bojniciach (16 minút).

    Naopak, najkratšie čakajú pacienti v UN Martin (8 minút).

    - Reklama -