Bojovník za pravdu Miloš Zeman nadchol New York: Ľudia v sále postojačky burácali pri každom jeho slove

    0
    Český prezident Miloš Zeman preberá ocenenie Bojovník za pravdu (Autor: Hanka Brožková – KPR)

    Prezident Českej republiky Miloš Zeman dostal v pondelok večer v New Yorku na prestížnom stretnutí amerických aj svetových reprezentantov židovskej komunity cenu Bojovník za pravdu. Ocenenie získal za celoživotnú podporu Izraelského štátu a židovskej myšlienky všeobecne.

    Zemana na pódium pred VIP publikum oslavným prejavom plným superlatívov o Českej republike, Československu a samotnom Zemanovi uviedol slávny americký miliardár, filantrop a prezident Svetového židovského kongresu Ronald Lauder.

    Miloš Zeman začal aj skončil veľkolepo za búrlivého standing ovation. „Čelíme hrozbám súčasného sveta a slovo solidarita nestačí,“ uviedol vo svojom ďakovnom prejave na pôde nadácie. „My sa musíme pýtať, aké sú tie riziká a hrozby a ktoré z nich predstavujú riziko aj pre židovský Izraelský štát,“ podotkol Zeman. Podľa jeho slov je takým rizikom islamský terorizmus, o ktorom hodlá hovoriť v rámci vystúpenia v pléne OSN.

    „Dôležitá téma je nedostatok odvahy. Hovorme o tom, hovorme o zbabelosti, váhavosti, pokrytectve,“ pokračoval Zeman. „Hovorme však aj o solidarite s podmienkami,“ doplnil v narážke na to, ako k Izraelskému štátu pristupujú niektoré iné štáty. Všetky demokratické krajiny podľa českého prezidenta uznávajú, že každý suverénny štát potrebuje mať hlavné mesto, bezpečné hranice. Len v prípade Izraelského štátu s tým majú niektoré krajiny podľa jeho slov problém a pripájajú slovko „ale“. Jeruzalem tak podľa nich hlavným mestom Izraelského štátu byť nemôže, uviedol Zeman. Rovnako ako Izrael nemá právo vojensky reagovať na odpaľované rakety palestínskych radikálov z pásma Gazy. Takýto prístup je podľa Zemana tou „solidaritou s podmienkami“.

    Zdroj: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

    „My však potrebujeme plnú solidaritu, bez podmienok,“ uviedol Zeman. „Potrebujeme novú sviečku proti temnote, konkrétne činy a nielen slová,“ doplnil. Jednou takou sviečkou by podľa jeho slov mohlo byť premiestnenie ambasád demokratických štátov z Tel Avivu do Jeruzalema. „To som pred rokmi navrhoval českej ambasáde. Potrebujeme konkrétne kroky k skutočnej a bezpodmienečnej solidarite,“ poznamenal.

    Celý prejav Miloša Zemana na galavečere „4th Annual The Algemeiner Jewish 100“:

    Pán prezident, dámy a páni, šalom!

    Ďakujem za milé pozvanie. Som veľmi rád, že tu som. Pred dvoma rokmi na kongrese AIPAC som parafrázoval známy slogan Johna Kennedyho: Ich bin ein Berliner (som Berlínčan). A povedal som: Som Žid (I am a Jew). A mi Jehudi. V každom prípade, toto nestačí. Zoči-voči rizikám súčasného sveta verbálna forma solidarity nestačí.

    Aké je riziko súčasného sveta, ktorému čelia židovská komunita a Izraelský štát? Po prvé je to islamský terorizmus, o ktorom budem hovoriť zajtra na Valnom zhromaždení OSN. A pretože nie som zdvorilý, nebudem hovoriť o medzinárodnom terorizme, ale o islamskom terorizme. Ale téma, ktorá je dôležitá pre našu debatu, je iná. Poďme sa zhovárať o nedostatku odvahy. Poďme sa rozprávať o zbabelosti, o váhaní, o pokrytectve. O solidarite, ktorá je podmienená. Hovorím jej „solidarita, ale“. Dám vám pár príkladov: Áno, samozrejme, podporujeme Izraelský štát, ale nie je to židovský Izraelský štát. Áno, súhlasíme s tým, aby každá krajina mala svoje hlavné mesto, ale nesúhlasíme s tým, aby hlavným mestom bol Jeruzalem. Áno, plne podporujeme právo Izraela na bezpečné hranice, ale Golanské výšiny nemôžu byť súčasťou izraelského územia. A tak ďalej, a tak ďalej. Každý vrah z Palestíny je bojovníkom za slobodu. A ak niekto pošle raketu z pásma Gazy do Izraela, odsudzujeme to, ale nemôžete reagovať tým, že sami budete bombardovať pásmo Gazy. To je samá solidarita, ale, ale…

    A tieto ale úplne odporujú tomu, čím solidarita je. My potrebujeme solidaritu bez ale. Inými slovami, potrebujeme bezvýhradnú solidaritu pre Židov a Izraelský štát. Čo s tým máme robiť v súčasnosti? Teraz potrebujeme sviečku proti tme. Potrebujeme konkrétne činy a nie slová. A takou sviečkou by mohlo byť premiestnenie ambasád demokratických štátov z Tel Avivu do Jeruzalema. Takéto premiestnenie českej ambasády som navrhoval pred štyrmi rokmi pri svojej návšteve Izraela a premiér Netanjahu mi vtedy povedal: Ak sa to podarí, darujem vám vlastný dom. Dúfam, že tento jeho sľub stále platí. Po tom, ako podobnú vec ako ja sľúbil Donald Trump, ide možno o dostatočný impulz pre niektoré odvážne krajiny.

    Takže toto je konkrétne riešenie, konkrétne gesto, konkrétny krok k skutočnej solidarite a nielen k tej slovnej. Milí priatelia, dovoľte mi skončiť poslednou vetou starej židovskej modlitby: Budúci rok v Jeruzaleme! Ďakujem!

    autori: Jonáš Kříž, Radim Panenka

    - Reklama -