Bojíme sa nacionalistov ako čert kríža, priznal Fico

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: TASR)

    “Postavme si teda otázku, či robíme dosť, či robíme, čo môžeme. Spoločne by sme mohli urobiť celý zoznam významných aktivít, ktorý ponúkame verejnosti. Otázka je, či nám ľudia rozumejú o čom hovoríme, ale aktivít je obrovské množstvo,” povedal.

    Delegátov sa Fico pýtal, či odpovede a aktivity lídrov sú dostatočné. “Či neponúkame európskej verejnosti len akési šablónovité riešenia. Nezlenivela trošku EÚ? Nezamilovala sa Únia do seba?” pýtal sa.

    Podľa lídra vládneho Smeru sa  Európa v súčasnosti bojí „nacionalistov a extrémistov ako čert kríža“.

    Fico tvrdí, že so závisťou pozeráme na čínskych investorov, ktorí na čo v Európe ukážu prstom, to si dokážu kúpiť. “Možno o pár okamihov zistíme, že sú tu iné regióny na svete, ktoré sú lepšie z hľadiska konkurencie, ako EÚ. Nestrácame autoritu, ak nie sme schopní prijímať spoločné stanoviská v zásadných otázkach? Pýtam sa, či nestrácame autoritu aj preto, že nemáme na zahranično-politické otázky rovnaké názory?” vyhlásil.

    Robert Fico preto vidí budúcnosť EÚ najmä v hlbšom vzájomnom rešpekte členských štátov. “V dokumentoch, ktoré prijímame, nám chýba duch európanstva. Často ide o zbierku individuálnych záujmov členských štátov. Ale niet lepšieho životného priestoru ako EÚ,” myslí si.

    Slovenský premiér tvrdí, že jeho úlohou nikdy nebolo poučovať. “Vždy som rešpektoval iný názor a tradície. Prosím, poďme túto rozmanitosť využiť na to, aby sa do nášho života opäť vrátil európsky duch. Ak sa budeme k veciam stavať suverénne a autenticky a ľudia nám budú rozumieť, neobávam sa o budúcnosť EÚ,” dodal Fico.

    - Reklama -