Boj proti extrémizmu dostal zásadnú ranu. Od Harabina

    0

    Prísnejšie pravidlá postihovania extrémistov platia pol roka. Prvý prípad v rámci sprísnených pravidiel mal na starosti sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin, no svedectvá proti útočníkovi označil za vykonané nezákonným spôsobom a prepustil ho.

    Vo februári v bare v Banskej Bystrici 31-ročný Peter P. napadol 20-ročného francúzskeho študenta tmavej pleti a kričal, že ho zabije, pričom padli aj rasistické nadávky. Črepy skleneného pohára Francúza porezali na tvári. Prípad prevzala Národná kriminálna agentúra so špecializovaným útvarom pre vyšetrovanie trestných činov extrémistov. Špecializovaný trestný súd vzal bitkára do väzby, najvyšší súd ho však po dvoch týždňoch prepustil.

    Senát pod vedením Harabina spochybnil celý prípad. Nie je vraj vôbec jasné, kto bitku vyvolal, keďže priatelia študenta nespozorovali začiatok konfliktu. Hajlovanie po príchode Francúza do baru označil sudca za nepodstatné. Polícia podľa Harabina nepochopiteľne nevypočula ďalších svedkov, ktorí by zrejme vypovedali v prospech obvineného, keďže ich osobne pozná.

    Harabin tiež upozorňuje na to, že obvinený hľadal po bitke v bare svoje zuby. Má podozrenie, že časti výpovedí študentových priateľov zaznamenané vyšetrovateľom úplne identicky sú dohodnuté. Niečo také vraj ešte nezažil. Za nepoužiteľné označil, že obvinený lajkoval stránku Slovenského hnutia obrody, informuje SME.

    Odkedy platia prísnejšie pravidlá v boji proti extrémizmu, špecializovaný súd právoplatne potrestal len muža, ktorý v Žiline pod vplyvom alkoholu napadol žobrajúceho Róma. Dostal desať mesiacov podmienečne. Neprávoplatné je zatiaľ rozhodnutie poslať na 20 mesiacov do väzenia útočníka na muža čiernej pleti v Pezinku.

    Špeciálna prokuratúra zbavila obvinenia muža, ktorý na výročie vzniku Slovenského štátu v Bratislave hajloval priamo pred policajnou hliadkou. V krvi mal asi 1,25 promile alkoholu, bol teda v stave ťažkej opitosti. Po vytriezvení konanie oľutoval. Polícia z extrémizmu obvinila aj poslancov ĽSNS Stanislava Mizíka a Milana Mazureka. Prípady nie sú uzavreté. O návrhu šéfa prokuratúry Jaromíra Čižnára zrušiť ĽSNS rozhoduje najvyšší súd.

    Minulý týždeň prešli odbornými skúškami prví slovenskí znalci extrémizmu. Tí môžu kvalifikovane vyhodnotiť pri vyšetrovaní aj na súde, či je konanie obvineného extrémizmom.

    - Reklama -