Boj o slovenský liberalizmus. Z SaS sú konzervatívci, Progresívne Slovensko sa tvári sebavedomo, ale chce to charizmu, tvrdí analytik. Spoja sa s Beblavým?

    0
    Richard Sulík a Martin Poliačik (Autor: TASR)
    Líder vznikajúceho Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko, ktorý vidí budúcnosť hnutia v parlamente, začal po odovzdaní podpisov potrebných na založenie subjektu zostra. „Keby sme boli spokojní s tým, čo robí Smer v tejto krajine, tak by sme nekandidovali a volili ich. Myslím si, že Smer treba vymeniť,“ povedal Štefunko pred novinármi. Podrobnejšie sme o odovzdávaní podpisov písali TU
     
    OZ Progresívne Slovensko (PS) odovzdalo rezortu vnútra 13 000 podpisov. Podľa jedného z predstaviteľov novovznikajúceho hnutia Michala Trubana nebolo ľahké získať potrebný počet podpisov. Zakladateľ spoločnosti Websupport sa na to posťažoval na sociálnej sieti. „Verte tomu, nie je to taká sranda. Stáť na ulici a oslovovať ľudí, keď si väčšina myslí, že ich chcete okradnúť,“ napísal Truban na Facebooku. 
     
    Analytik Ján Baránek pre Parlamentné listy uviedol, že je ešte predčasné hovoriť o budúcnosti PS v parlamente. „Nie je to nič iné ako politický marketing. Rozprávať môžu, čo chcú, ale realita môže byť celkom iná,“ dodal. 
     
    Štefunkovo Progresívne Slovensko o sebe píše, že je „jediným autentickým nositeľom proeurópskej liberálnej politiky na Slovensku“, ale s tým Baránek až tak nesúhlasí. „Takéto vyhlásenia sú predčasné,“ myslí si analytik. 

    Prichádza nová éra? 

    Progresívne Slovensko na svojom oficiálnom facebookovom profile píše, že „prichádza nová éra technologických zmien a geopolitických otrasov“ a „zmyslom jej ekonomickej aktivity nebude rast HDP, ale tvorba príležitostí na plnohodnotný a dôstojný život pre každého“. Baránek to považuje za veľmi všeobecné. 
     
    Zdroj: Facebook Progresívne Slovensko
     
    Štefunkovo Progresívne Slovensko, ktoré vzniklo z rovnomenného občianskeho združenia, sa prezentuje ako liberálne ľavicové hnutie. Na pravej strane politického spektra stoja zase liberáli z SaS, ktorých však analytik označil za konzervatívcov. 
     
    Zásadný rozdiel vidí analytik v prístupe týchto dvoch liberálnych zoskupení k Európskej únii. „Saska sa profiluje ako euroskeptická strana a, pravdupovediac, názory PS ešte nepoznám. Ale z toho, čo viem, predpokladám, že budú probruselskí,“ povedal Baránek pre PL.sk. 

    Quo vadis Poliačik? 

    Štefunko sa vyjadril aj k prípadnému príchodu „posily“ pre PS v podobe liberálneho poslanca Martina Poliačika, ktorý len pred pár dňami opustil stranu SaS po dlhodobých nezhodách s Richardom Sulíkom. „Martin Poliačik je človek, ktorý zmýšľa podobne ako my,“ povedal líder vznikajúceho hnutia s tým, že žiadna dohoda o spolupráci zatiaľ nepadla. 
     
    Poliačikov odchod z SaS považuje Ján Baránek za prirodzený. „S tým, aký má momentálne program, ako komunikuje jej predseda, sa SaS stáva konzervatívnou stranou. Nájdeme azda jediný bod, ktorý sa od toho tradičného konzervativizmu líši, a tým je prístup k LGBT komunite, ale k tomu sa SaS momentálne ani nevyjadruje a možnože aj tam zaznamenáme zmenu postoja,“ povedal analytik o odchode Martina Poliačika z SaS. 
     
     
    Politická budúcnosť bývalého saskára nie je istá a ďalšou dôležitou premennou v tejto politickej rovnici je ohlásená strana Spolu pod vedením Miroslava Beblavého a ďalšieho odídenca z SaS Jozefa Mihála. To je ďalšia možnosť, kde by mohol Poliačik pokračovať vo svojej liberálnej politike. 

    Je to o osobnostiach

    Prípadné spojenie Beblavého projektu Spolu s Progresívnym Slovenskom, o ktorom vo svojom komentári píše Dag Daniš na portáli Aktuality.sk, by bolo podľa Baránka prekvapivé. „PS deklaruje, že je ľavicové, ale čo sa týka Beblavého a Mihála (Spolu), tak od nich som nikdy nič také nepočul, že by inklinovali k ľavicovej politike. Popreli by svoju politiku, keby to spravili,“ myslí si analytik. 
     
    O tom, či by mohlo Progresívne Slovensko reálne odobrať voličov Smeru, je podľa Baránka ešte predčasné hovoriť. 
     
    „Celé je to nakoniec o tom, či budú mať (v PS – pozn. PL.sk) dostatočne charizmatické a príťažlivé osobnosti, lebo treba na rovinu povedať, že voľby sa nevyhrávajú na programoch, ale v konečnom dôsledku na mediátoroch, teda politikoch. Môžu mať akýkoľvek dobrý program, ale keď nebudú mať charizmatického politika, ktorý bude vedieť zaujať, tak bohužiaľ…“
     
    Ján Baránek odporúča počkať si na to, ako sa bude Progresívne Slovensko prezentovať pri prvých krokoch v politike. „Tieto úvodné vyhlásenia sú stále očakávateľné. Sú to vyhlásenia strany, ktorá sa tvári sebavedomo, ale uvidíme, aká bude realita napríklad o rok,“ uzavrel analytik. 
     
    - Reklama -