Blízkovýchodný spravodajca ČT: Erdogan je zdatný populista a špičkový politik

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Turecko sa dnes mení takým spôsobom, že sa začalo hovoriť o tzv. protiprevrate, o ústavnom puči. Sily reprezentované prezidentom Erdoganom využívajú súčasnú situáciu po otrase spôsobenom pokusom o vojenský puč podľa nejakého scenára a veľmi tvrdo upevňujú svoju moc. Vládnuca strana AKP sa snaží všade dosadiť svojich ľudí, usiluje sa o maximálnu kontrolu všetkých aktivít v celej krajine.

    Gülen sa snaží vytvoriť paralelnú spoločnosť

    Turecko je krajina, kde prebieha dlhý súboj medzi politickým islamom, ktorý reprezentuje prezident Erdogan, a medzi sekulárnymi silami, ktoré predstavuje armáda. V Egypte realizovala puč armáda, o to isté sa teraz pokúsila turecká armáda.

    Fethullah Gülen bol priateľom a stúpencom Erdogana, ale v roku 2013 došlo medzi nimi k roztržke. Teraz sa vraj snaží Gülen vytvoriť v Turecku paralelnú spoločnosť.

    Len nedávno bol zverejnený prieskum, ktorý mapoval názory obyvateľov Turecka na to, kto podľa nich stojí za pokusom o prevrat. Podľa 47 % Turkov je za prevratom Gülen, podľa 32 % je za ním sám Erdogan. To, že za pokusom o puč je malá armádna skupina, si myslí len 10 % Turkov, vládu USA a CIA viní 5 % Turkov, armádnych generálov 3 % respondentov.

    Erdogan má štýl umierneného politického islamu

    V relácii sa ďalej riešilo, prečo má prezident Erdogan takú veľkú podporu verejnosti. Podľa Szántóa sa snaží vracať prapôvodné moslimské hodnoty do modernej spoločnosti, netlačí to však extrémne, že by sa napríklad mali meniť zákony podľa práva šaría. „Je to štýl umierneného politického islamu,“ podotkol spravodajca s tým, že Erdogan je zároveň nesmierne zdatný populista a špičkový politik. „Je vidieť, ako mu táto napätá situácia svedčí. Keď vychádza pred jasajúce davy, keď sa prihovára ľudu počas puču prostredníctvom mobilného telefónu.“

    V tejto chvíli však začne Erdoganova podpora pravdepodobne klesať. Na začiatku puču bola daná naprieč politickým spektrom. Všetci stáli za ním, pretože nikto si v 21. storočí nedokáže predstaviť, že by armáda mala nastoľovať demokraciu. Navyše zvrhnutím demokraticky zvolenej vlády.

    - Reklama -