Blahovu komisiu proti kotlebovcom parlament schválil. A toto si o nej myslí jej člen: Hlúposť, pokrytectvo a maniere z čias komunizmu

    0
    Luboš Blaha (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) ešte v lete predniesol pred eurovýborom návrh, v rámci ktorého inicioval vytvorenie parlamentnej komisie pre boj proti fašizmu. Väčšina poslancov návrh schválila a vytvorenie antifašistickej komisie dostalo zelenú. „Podľa uznesenia európskeho výboru budem predsedom tejto antifašistickej komisie, pričom členmi môžu byť poslanci z celej NR SR, ako aj odborníci a aktivisti v boji proti pravicovému extrémizmu,“ uviedol v lete Blaha.

    Návrh na vytvorenie komisie bol už oficiálne schválený aj v parlamente. Za politické kluby budú členmi komisie poslanci Katarína Csefalvayová (Most-Híd), Anton Hrnko (SNS), Juraj Droba (SaS), Viera Dubáčová (OĽaNO) a Milan Krajniak (Sme rodina). Nominácie si kluby vyberali samy. Za občiansku spoločnosť budú členmi komisie: lekár a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Pavel Traubner, Dušan Kováč – historik, spisovateľ a nevlastný brat bývalého prezidenta Michala Kováča, profesor Pavol Mešťan, predsedníčka občianskeho združenia Quo Vadis Ingrid Kosová alebo ľudskoprávna aktivistka Alena Krempaská.

    Cieľom komisie bude dávať priestor pre vyjadrenie svojich názorov aj aktivistom z občianskej spoločnosti, ktorí v oblasti ľudských práv a boja proti extrémizmu dlhodobo pôsobia a angažujú sa v nej. Zostava členov z občianskej spoločnosti je výsledkom diskusií medzi politickými členmi komisie po konzultácii s členmi eurovýboru, ale aj opozície. Podľa Blahu je dôležité aktivistom dať priestor, aby mohli ponúknuť svoje nápady a postrehy. „Oslovili sme aj zástupcov židovskej obce či rómskej menšiny,“ uviedol Blaha.

    Podľa poslanca Smeru bude práca komisie, zjednodušene povedané, spočívať v tom, že so svojimi nápadmi a postrehmi  bude konfrontovať ministrov, predstaviteľov prokuratúry a Policajného zboru a rôznych úradov, ktoré sa venujú tejto oblasti. Komisia bude zároveň chcieť, aby aj oni predostreli svoje vízie, ako bojovať s extrémizmom. 

    V komisii má svoje zastúpenie väčšina parlamentných strán okrem Kotlebovej ĽSNS, ktorá podľa Blahu neprejavila záujem, mať v komisii svoje zastúpenie. Brat Mariana Kotlebu a poslanec ĽSNS Martin Kotleba sa však ešte v lete pýtal, či bude môcť na stretnutia komisie chodiť. Blaha tvrdí, že kotlebovec sa to pýtal skôr s iróniou, pričom mu na jeho otázku vtedy povedal rázne nie.

    „Dôvod, prečo komisia vznikla, je, že máme pocit, že fašizmus je v slovenskej spoločnosti na vzostupe,“ povedal pre PL člen komisie za stranu SaS Juraj Droba. Alarmujúci je podľa neho ani nie tak počet ľudí, ktorí sa k fašizmu aktívne hlásia, ale počet ľudí, ktorí zostávajú nečinní. Nominantom strany SaS do komisie sa podľa vlastných slov stal preto, lebo pôsobí ako tímlíder strany pre osobné slobody a ľudské práva.

    A prečo Kollárova Sme rodina zvolila za svojho nominanta Milana Krajniaka? „Lebo z mojich vystúpení v parlamente je zrejmé, že viem uzemniť pána Blahu, keď pri svojich vystúpeniach ulietava. A to sa mu deje celkom často,“ uviedol Krajniak pre PL. Myslí si však, že zriadenie komisie na boj proti fašizmu je hlúposť a pokrytectvo neomarxistu Ľuboša Blahu. „Naozaj si neviem predstaviť, aká má byť náplň práce takejto zbytočnej komisie. To sú také maniere z čias komunizmu, že na všetko budeme mať komisiu alebo úrad.“ Pán Blaha by sa mal podľa neho zamyslieť, prečo nominant Smeru na župana Maňka prehral v Banskej Bystrici s Kotlebom. „Keby Smer v Bystrici nevyhorel, žiadne komisie by si pán Blaha nemusel vymýšľať,“ dodal.

    Prvé stretnutie komisie by Blaha rád zvolal ešte v októbri.

    Autor: Dominik Földes, Mor

    - Reklama -