Blaha obhajoval Rusko v Rade Európy. Tá je podľa poslanca bez Moskvy ohrozená

    0
    Ľuboš Blaha (Autor: TASR)
    Podľa poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) došla Rusom trpezlivosť. „Neprebieha diskusia, iba sa jeden po druhom furt hlásia ukrajinskí poslanci, aby kopali do Rusov, ktorí sa nemôžu brániť. Ja sa, samozrejme, Rusov zastanem, ale je absurdné, aby nemali možnosť brániť sa. Ešte aj zločincom na súde sa priznáva právo na obhajobu, ale tuto si niekto predstavuje, že viesť dialóg sa dá aj bez protistrany – úplný vrchol ´demokracie´,“ opisuje poslanec aktuálne rokovania v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PACE). 
     
    Blaha na svojom facebookovom profile zverejnil okrem fotografií z podujatia v Štrasburgu aj pomerne rozsiahly komentár, ktorého začiatok ste mali možnosť čítať v úvode. V texte pripomína, že v prípade ruského finančného príspevku ide o veľké peniaze a bez nich je podľa neho ohrozená celá Rada Európy. 
     
    „Rusi sa nenechajú otĺkať… Je iróniou, že sankcie voči Rusku – ako vždy – najviac ubližujú práve Európe. Gratulujem, masochizmus začína byť v Európe čoraz populárnejší,“ píše Blaha. 
     
    Situácia vo vzťahu k protiruským sankciám sa však podľa smeráka a predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti mení. 
     
    „Socialisti prišli s návrhom na vytvorenie komisie, kde by sa spolu s Rusmi dohodli, ako im prinavrátiť volebné práva. Hlasoval som dnes, samozrejme, za, rovnako ako drvivá väčšina pléna. Jasné, Ukrajinci skákali, Gruzínci vrčali a občas do toho vrieskal nejaký uletený liberál, ale inak obrovská väčšina PACE tento návrh podporila a nad Ukrajincami už krútia hlavou aj tí najväčší západniari: to už nechcete ani dialóg?!, pýtali sa ich dnes v pléne,“ opísal Blaha dianie na rokovaní. 
     
    Z Rady Európy sa podľa informácií, ktoré poslanec zdieľal na sociálnej sieti, ozýva aj kritika smerovaná na Ukrajinu za jej jazykový zákon. Blaha píše, že týmto zákonom ukrajinská vláda šikanuje nielen ruskú menšinu. „Ukrajina stráca sympatie. S nenávisťou proti Rusku to už prosto prepískli,“ dodáva smerák. 
     
    Poslanec a predseda slovenského zastúpenia v PACE ďalej píše, že rád hlasoval za vznik spoločnej komisie s Rusmi. „Ešte radšej som, že zajtra (23. 1.) sa na nej ako vedúci delegácie môžem zúčastniť a podporiť prinavrátenie všetkých práv ruskej delegácii. Bude to trvať, ale vidím, že sa hľadajú cesty, aby nikto nestratil tvár a zároveň, aby sa s Rusmi viedol dialóg,“ píše Blaha. 
     
    „Neviem ako vy, priatelia, ale ja si pod demokraciu predstavujem otvorenú diskusiu medzi rozdielnymi názormi a nie súťaž o to, ktorý Ukrajinec si silnejšie kopne do Ruska. Pretože tak to občas na PACE vyzerá. Ak dialóg s Rusmi môže fungovať v OBSE, nevidím dôvod, aby nefungoval aj v PACE. Pomôže to všetkým, pretože Rada Európy potrebuje Rusko a aj Rusko chce, aby spolupráca, rovnocenná spolupráca s Radou Európy pokračovala,“ uzatvára poslanec NR SR. 
     
    - Reklama -