Blaha by volil Zemana. Spoločne s Ficom sú výnimka, hovorí

    0
    Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)
    Blaha píše, že Miloša Zemana vždy považoval za osobnosť, ktorá výrazne prevyšovala všetkých okolo seba. Český prezident má podľa poslanca mimoriadne rečnícke schopnosti a prenikavú inteligenciu. 
     
    „Čo je dôležité, vždy dokázal získať priazeň aj pracujúcich ľudí, čo je v ľavicových kruhoch v Európe paradoxne čoraz zriedkavejšie. Pretože západná ľavica sa v mnohých prípadoch na rozdiel od Zemana odtrhla od ľudí,“ konštatuje smerák v statuse na sociálnej sieti. 
     
    Nechýba, pre Blahu typická, politologicko-historická vsuvka s prirovnaniami Zemana k iným európskym štátnikom a poslanec priznáva aj fakt, že ľavica po celom svete stráca podporu. Nie je to však údajne prípad jeho straníckeho šéfa ani českého prezidenta. 
     
    „Zeman a Fico sú výnimkou, pretože stále reprezentujú klasickú sociálnu demokraciu, nie tú západnú liberálnu. Ja osobne som sa vždy hlásil ku klasickej ekonomickej ľavici a prakticky vždy som mestskú liberálnu pseudoľavicu kritizoval. Aj preto dúfam, že Zeman vyhrá aj tieto prezidentské voľby v ČR. Proti nemu stoja snobskí mestskí pravičiari a ja dúfam, že ich prevalcuje. A preto aj ľavica stráca všade, kde sa pozriete,“ dodáva Blaha. 
     
    Poslanec vládnej koalície a predseda výboru NR SR pre európske záležitosti ocenil tiež Zemanove priateľské postoje k Rusku či Číne, ako aj to, že sa nebojí povedať svoj odlišný názor, čo je podľa Blahu v európskej politike čoraz vzácnejšie. 
     
    „Je inšpiratívne, že sa silno hlási k EÚ (dokonca o sebe hovorí ako o eurofederalistovi), no zároveň patrí k jej najväčším kritikom. Sú veci, v ktorých sa s Milošom Zemanom absolútne nezhodnem, najmä jeho militantná podpora Izraela proti Palestíne ma vážne vyrušuje. Určite by sa našlo aj viacero ďalších vecí, voči ktorým mám výhrady. Ale napriek tomu si ho veľmi vážim,“ konštatuje Blaha. 
     
    V nadchádzajúcich prezidentských voľbách odporúča Blaha bratom Čechom, aby rozhodne volili Zemana, aby vyhral už v prvom kole volieb. Tie sú v Českej republike naplánované na 12. a 13. januára. 
     
     
    - Reklama -