Bikiny vystriedajú burkiny. Na filmovom festivale budú ženy podľa moslimských pravidiel zahalené od hlavy po päty

    0
    Plavecký úbor určený pre moslimské ženy nazývaný burkini (Autor: TASR)
    Ženy v burkinách na festivale v Cannes presadil známy francúzsko-alžírsky podnikateľ Rašíd Nekkaz, ktorý sa v médiách zviditeľnil vlani, keď viedol kampaň proti zákazu nosiť burkiny na francúzskej Riviére. Nekkaz vyzýva nielen moslimské ženy, aby podporili jeho boj proti zákazu burkín a prišli práve v tomto plaveckom úbore v piatok na pláž. 
     
    Práve piatok je predposledný večer filmového festivalu v Cannes a túto príležitosť chcel Nekkaz využiť na svoj boj proti zákazu burkín. Desiatky žien majú zísť v tento večer po červenom koberci oblečené v burkinách francúzskej trikolóry na pláž v sprievode organizátora a milionára Rašída Nekkaza. 
     
    „Filmový festival v Cannes je celý o slobode a tolerancii. Je to perfektné miesto na oslavu tejto novonadobudnutej slobody v meste, ktoré bolo prvé, čo zakázalo burkiny,“ povedal francúzsky podnikateľ alžírskeho pôvodu pre portál Local. Zákaz medzičasom zrušili a na celonárodnej úrovni neprešiel. 
     
    Len pripomeňme, že to bol práve Nekkaz, kto vyplatil nemalé pokuty za moslimské ženy, ktoré ich dostali za to, že vo Francúzsku mali úplne zahalené tváre napriek tomu, že je to na niektorých miestach (v štátnych úradoch či bankách) zákonom zakázané. Podnikateľ tvrdí, že vyplatil na týchto pokutách približne štvrť milióna eur. Jedna pokuta je pritom 150 eur. Za túto činnosť si vyslúžil prezývku Zorro nikábu. Nekkaz sám seba popisuje ako sekulárneho moslima. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -