Biely dom: Za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť Rusko zaplatiť neprijateľne vysokú cenu. Doktrína USA vyvoláva v Moskve hlboké sklamanie

    0
    Biely dom vo Washingtone. (Autor: TASR)

    Podľa Bieleho domu musí byť Rusku jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť “neprijateľne vysokú cenu”.

    Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní. Pritom Trump krátko pred nástupom do funkcie avizoval na Twitteri, že USA musia “výrazne posilniť a rozšíriť svoje jadrové kapacity, kým sa svet nespamätá ohľadom jadrových zbraní”.

    V nedávnej správe o stave únie pred Kongresom už Trump nehovoril o posilnení jadrových kapacít, i keď pripomenul, že americký arzenál musí mať dostatočný odstrašujúci účinok.

    Hrozbou je aj Čína

    Dokument Bieleho domu nazýva Severnú Kóreu “jasnou a závažnou hrozbou” pre USA a ich spojencov. Akýkoľvek jadrový útok Severnej Kórey voči USA či ich spojencom by však znamenal “koniec tohto režimu”.

    Ako možný jadrový rival voči USA sa v dokumente spomína aj Čína. Americký jadrový arzenál je však údajne vytvorený tak, aby “Peking neprišiel k nesprávnym záverom”, že môže posilňovať svoju pozíciu hrozbou použitia jadrových zbraní v Ázii.

    Podľa amerického ministra obrany Jamesa Mattisa prichádza revízia v čase, keď sa svet nachádza v najzložitejšej bezpečnostnej situácii od konca studenej vojny. “Ak chceme zachovať vierohodný odstrašujúci potenciál našich jadrových zbraní, v tomto prostredí nie je možné odkladať modernizáciu našich jadrových kapacít,” citovala Mattisa agentúra DPA.

    Rusko je veľmi sklamané

    Nová jadrová doktrína USA vyvoláva v Moskve “hlboké sklamanie”, pretože je “konfrontačná a protirusky zameraná”. V reakcii na dokument zverejnený v noci na sobotu Bielym domom to v sobotu uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

    V súvislosti s novým prístupom Washingtonu k problematike jadrových zbraní Rusko teraz bude musieť prijímať nové bezpečnostné opatrenia, citovala agentúra Interfax z vyhlásenia ruského rezortu diplomacie. 

    Uvádza sa v ňom, že americký dokument je plný rôznych protiruských klišé – od “za vlasy pritiahnutých” obvinení z “agresívneho správania” a “zasahovania” a po ničím nepodložené obvinenia z “porušenia” celej série dohôd v oblasti kontroly zbrojenia. “Nič z toho nemá nič spoločné s reálnym stavom vecí,” zdôraznil ruský rezort.

    Tvrdenia Washingtonu, že Moskva odmieta ďalšie znižovanie arzenálu jadrových zbraní, Rusko označilo za pokus o zavádzanie, pretože Rusko “nie raz deklarovalo svoju oddanosť medzinárodným dohodám a otvorenosť k posúdeniu akýchkoľvek otázok s nimi spojených”. Všetky obvinenia zo strana USA v tejto veci vnímajú v Rusku ako pokus zvaliť na iných zodpovednosť za zhoršenie situácie, ktorá je dôsledkom nezodpovedných krokov práve zo strany Spojených štátov, vyplýva podľa agentúry TASS z dokumentu ruského ministerstva.

    Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení vyjadruje želanie, že “vo Washingtone sú si predsa len vedomí vysokej miery rizika”, ktoré vzniká, keď sa podobné doktríny pretavia do roviny praktického vojenského plánovania.  

     
          

    - Reklama -