Bič na podnikateľov zafungoval. Do štátnej kasy najviac prispejú títo

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

    „Návrh rozpočtu zverejníme v zákonnom termíne,” uviedli z rezortu. V minulom volebnom období zverejňovalo ministerstvo návrh rozpočtu oveľa skôr, keďže teraz je však koaličná vláda zložená z viacerých strán, o miliardách pre svoje ministerstvá rokujú okrem Smeru aj strany SNS, Most a Sieť.

    Vyzerá to zároveň tak, že na prerozdeľovanie bude mať Kažimír viac peňazí ako v minulosti. Ukazuje sa, že kritizované daňové licencie, ktoré musia platiť aj firmy v strate, prinášajú Kažimírovi dodatočné peniaze. Hoci veľké spoločnosti platia Kažimírovi obrovské dane zo zisku v desiatkach miliónov eur, najčastejšie zaplatená podnikateľská daň je 960 eur. Ide o jednu z výšok daňovej licencie, ktorú zaviedla minulá vláda ako opatrenie na podnikateľov, ktorí sú iba umelo v strate.

    Najväčší platcovia

    Spoločnosť Finanstat pritom zverejnila zoznam najväčších platcov dane z príjmu. Na predných priečkach sa umiestnili Eustream (151 milónov eur), Slovenská sporiteľňa (66,5 milióna eur), KiaMotors (63,3 milióna eur), Volkswagen (52,2 milióna eur), VÚB (45,4 milióna eur), Slovnaft (42,5 milióna eur).

    - Reklama -