Biblický Ararat, kde pristál Noe, sa vráti kresťanom. Rusko v tom zohrá rolu. Ján Čarnogurský sa hrá na proroka, či provokuje?

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: Jozef Hübel)

    Čarnogurský údajne posledné dva týždne precestoval. Navštívil aj Moskvu, kde sa nachádzal v rovnakom čase ako francúzsky prezident Francois Hollande. Najznámejší slovenský rusofil na svojom facebookovom profile neváhal opäť pochváliť Vladimira Putina. „Kto sledoval tlačovú konferenciu Putina a Hollanda, azda mi dá za pravdu, že Putin vystupoval presvedčivejšie. Presvedčivosť Putina nezávisela len od osobných schopností ruského prezidenta, ale od presvedčivosti ruskej politiky na Blízkom východe,“ myslí si bývalý predseda vlády.

    Zároveň sa Čarnogurský tvrdo pustil do Turecka. „V ruskej televízii prehrali záznam odpočutého telefonického rozhovoru tureckého prezidenta s jeho synom. Prezident upozorňuje syna, že turecká polícia robí domové prehliadky a vyzýva syna, aby spratal akési peniaze, ak ich má doma. Ukázali tiež fotku prezidentovho syna s dvoma mužmi, ktorí majú preukázateľne spojenie s islamskými teroristami. Turci zrejme nevedia uchovávať tajomstvá,“ komentuje Čarnogurský nahrávky nedávno zverejnené ruskou tajnou službou.

    Turecko podporí Azerbajdžan vo vojne s Arménmi

    Následne bývalý kádehák zmieňuje posledné správy ruských médií: „Ešte kým som bol v Moskve, navštívil Baku turecký minister zahraničných vecí. Ruská tlač písala, že Turecko podporí azerbajdžanský útok na Arménsko cez Náhorný Karabach. Potom by už skončili vtipy Rádia Jerevan.“

    Boj o Noemovu archu

    Takýto scenár by podľa Čarnogurského mohol mať doslova biblické následky. „Rusko neopustí Arménsko, prvú kresťanskú krajinu na svete. Arménsko by vtedy asi využilo príležitosť získať naspäť svoju posvätnú horu Ararat, ktorá teraz patrí Turecku. Po boľševickej revolúcii ju Lenin prenechal Turecku, len aby odľahčil tlak na boľševické Rusko. Z Jerevanu je nádherný pohľad na blízky Ararat, až na to, že medzi Jerevanom a Araratom je hranica z ostnatého drôtu. Pamätáme si, na Ararate skončila svoju plavbu Noemova archa po opadnutí potopy,“ konštatuje Čarnogurský na svojom facebookovom profile.

    Čo píše Ján Čarnogurský na Facebooku:

    „Mal som rozcestované dva týždne. Najskôr som bol 19. novembra v Prešove na seminári Spoločenstva Ladislava Hanusa. V diskusii Východ – Západ som zastupoval, samozrejme, Východ. Nasledujúci deň som bol v Košiciach na zakladajúcej schôdzi klubu Arbat. Klub Arbat je iniciatíva v rámci Slovensko-ruskej spoločnosti a pozostáva v pravidelnom stretávaní sa záujemcov v niektorej kaviarni raz za týždeň alebo menej často. Účastníci si zvolia tému a podľa možnosti diskutujú v ruštine – kto nevie, môže v slovenčine – na zvolenú tému. V Bratislave to funguje už roky. V súčasnosti je takých klubov na Slovensku asi osem. Hľadám termín vo svojom kalendári pre účasť na prvom zasadnutí klubu vo Zvolene. V sobotu som sa preniesol na Liptov. Dcéra a zať tam krstili najmladšiu dcéru. Zať je Lipták a moja vnučka sa aspoň krstom stala Liptáčkou. Pokrstili ju menom Júlia. V stredu uplynulý týždeň som letel na konferenciu do Moskvy. Témou konferencie bola Ľudová diplomacia. Zúčastnili sa jej zástupcovia Rusov, žijúcich v zahraničí alebo zástupcovia organizácií pre priateľstvo s Ruskom zo zahraničia. Ja som zastupoval Slovensko-ruskú spoločnosť (SRS). V hoteli som mohol podrobne sledovať návštevu francúzskeho prezidenta Hollanda v Moskve a vôbec spravodajstvo o zostrelení ruského lietadla nad Sýriou tureckým lietadlom. Kto sledoval tlačovú konferenciu Putina a Hollanda, azda mi dá za pravdu, že Putin vystupoval presvedčivejšie. Presvedčivosť Putina nezávisela len od osobných schopností ruského prezidenta, ale od presvedčivosti ruskej politiky na Blízkom východe. V ruskej televízii prehrali záznam odpočutého telefonického rozhovoru tureckého prezidenta s jeho synom. Prezident upozorňuje syna, že turecká polícia robí domové prehliadky a vyzýva syna, aby spratal akési peniaze, ak ich má doma. Ukázali tiež fotku prezidentovho syna s dvoma mužmi, ktorí majú preukázateľne spojenie s islamskými teroristami. Turci zrejme nevedia uchovávať tajomstvá. Blízkovýchodná tlač priniesla správy – a ruské médiá ich prebrali – ktorý turecký pilot (aj s menom) zostrelil ruské lietadlo aj ako americký prezident na stretnutí G 20 v Turecku asi pred 10-imi dňami dal povolenie tureckému prezidentovi zostreliť ruské bojové lietadlo, operujúce v Sýrii. O západnej taktike na Blízkom východe napísal dobrý článok Vladimír Palko v Postoji-Konzervatívnom denníku tu: https://www.postoj.sk/8538/zvlastna-smrt-novembra.

    Situácia sa vyostruje. Ešte zakiaľ som bol v Moskve navštívil Baku turecký minister zahraničných vecí. Ruská tlač písala, že Turecko podporí azerbajdžanský útok na Arménsko cez Náhorný Karabach. Potom by už skončili vtipy Rádia Jerevan. Rusko neopustí Arménsko, prvú kresťanskú krajinu na svete. Arménsko by vtedy asi využilo príležitosť získať naspäť svoju posvätnú horu Ararat, ktorá teraz patrí Turecku. Po boľševickej revolúcii ju Lenin prenechal Turecku len aby odľahčil tlak na boľševické Rusko. Z Jerevanu je nádherný pohľad na blízky Ararat až na to, že medzi Jerevanom a Araratom je hranica z ostnatého drôtu. Pamätáme si, na Ararate skončila svoju plavbu Noemova archa po opadnutí potopy.

    Zostal mi v Moskve čas na návštevu niekoľkých kníhkupectiev. Kúpil som si knihy od akademika Dmitrija Lichačeva „Myšlienky o živote“ a „Listy o dobrom“, od generála Leonida Ivašova „Bitka o Rusko“ a výber z poézie Sergeja Jesenina. Báseň „Čierny človek“ dokončil pár dní pred smrťou a je to poéma o zápase s „čiernym človekom“, ktorý ho príde zabiť. V Rusku sa stále vedie diskusia, či Jesenin naozaj spáchal v roku 1925 samovraždu, alebo ho zabili Trockého agenti. Jesenina považujú za najväčší talent ruskej poézie v 20. storočí.

    Nakoniec najdôležitejšie. Vo štvrtok 3. decembra o 17. hodine bude v Bratislave a v Trenčíne verejné zhromaždenie za mier a proti budovaniu základní NATO na Slovensku. V Bratislave bude zhromaždenie na Rybnom námestí (opačný koniec Hviezdoslavovho námestia, pri hoteli Danube), pretože na tradičnom mieste našich zhromaždení pred sochou P. O. Hviezdoslava sa konajú vianočné trhy. V Trenčíne bude zhromaždenie na Štúrovej ulici. Sledujete, ako sa stupňuje medzinárodné napätie, naše zhromaždenia sú nanajvýš potrebné. Pozývam všetkých, ktorým záleží, aby nás Američania nezatiahli do svojich vojen.“

    - Reklama -