Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie voči KĽDR

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Na základe nových sankcií budú od 1. januára 2018 ešte viac obmedzené dodávky rafinovaných ropných produktov ako sú benzín, nafta a ťažký olej do tejto komunistickej krajiny. BR OSN pritom ešte v septembri stanovila limit dovozu takýchto produktov do KĽDR na dva milióny barelov ročne, najnovším uznesením ho však teraz ešte viac znížila – na 500.000 barelov, uviedla agentúra Jonhap. 

    Rezolúcia tiež požaduje, aby členské krajiny OSN do 12 mesiacov vykázali zo svojho územia severokórejských pracovníkov. Predpokladá sa totiž, že príjem, ktorý posielajú domov, využíva Pchjongjang na financovanie vývoja zbraní. 

    Členské krajiny OSN budú na základe uznesenia tiež môcť vo svojich vodách či prístavoch zadržať a preverovať plavidlá podozrivé z prepravy zakázaného tovaru do a z KĽDR. Uznesenie zároveň zakazuje i export viacerých severokórejských tovarov vrátane potravín, poľnohospodárskych výrobkov, strojov, elektrických zariadení, hornín, dreva a lodí.

    Ostatné krajiny majú zakázané predávať KĽDR priemyselné stroje, dopravné prostriedky, železo, oceľ a iné kovy.

    Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste Bezpečnostná rada OSN rozšírila v septembri už platné sankcie voči KĽDR. K ich ďalšiemu rozšíreniu pristúpila teraz.

    - Reklama -