Bezpečnostná rada OSN prerokuje ofenzívu Turecka proti Kurdom v Sýrii

    0
    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (Autor: SITA)

    Le Drian už skôr v nedeľu informoval, že Francúzsko požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia tohto orgánu k zhoršujúcej sa situácii v Sýrii. Dôvodom je prebiehajúca pozemná operácia Turecka podporovaná letectvom a delostrelectvom v kurdskej enkláve Afrín v severnej Sýrii, uviedla agentúra Reuters. 

    Francúzsko bude podľa citovaného top diplomata žiadať voľný prístup humanitárnych pracovníkov. Šéf francúzskej diplomacie ďalej odsúdil “bezohľadné” bombové útoky sýrskeho režimu v provincii Idlib a požiadal o okamžitý prístup humanitárnej pomoci do oblasti Východná Ghúta, kde je kritickej situácii vystavených 400 000 občanov.

    Iniciatívu Paríža zvolať zasadnutie BR OSN k situácii v Sýrii kritizoval v nedeľu šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

    Turecko od Francúzska očakáva, že bude stáť na strane spojeneckej krajiny a nie s “teroristickou organizáciou”, povedal minister novinárom v Bagdade. Pokiaľ “Francúzsko nebude konať ako spojenec… potom sa s ňou bude zaobchádzať ako s krajinou na strane teroristov”, varoval Čavušoglu.

    Podľa vyhlásenia francúzskeho rezortu diplomacie obaja ministri spolu v nedeľu na danú tému telefonicky hovorili, uviedla agentúra AP.

    Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii. Afrín je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

    - Reklama -