Bezhlavé telá, deti so samopalmi, paranoja a brutalita. Povedal zbohom hlavnému mestu IS a rozhodol sa pre útek

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Bývalý účiteľ Suleiman (pravé meno si nechal pre seba) vyrozprával svoj príbeh úteku z bašty Islamského štátu reportérovi CNN Ianovi Leemu. Zo strachu o svoju bezpečnosť mal Suleiman počas interview zahalenú tvár. V súčasnosti žije v Turecku.

    Dôvod jeho úteku je zrejmý. Na území Rakky sa už viac necítil v bezpečí a v prvom rade sa bál o svoju rodinu. Neustále terorizovanie zo strany príslušníkov IS a neutíchajúce nálety Suleimana presvedčili, že musí konať.

    Potom, ako rodina musela priekupníkovi zaplatiť 500 dolárov, čo je pre rodinu, ktorá mesačne zarába 150 naozaj vysoká suma, ich ešte stále čakalo množstvo neľahkých chvíľ. Suleimanova rodina sa musela dostať cez tri kontrolné body IS. Ak by ich chytili, následky by boli katastrofálne.

    Zlaté časy v Rakke

    „Opustil som Rakku pre deti. Ich životy by boli zničené. Do Turecka som prišiel vytvoriť ich novú budúcnosť a vymazať im z myslí všetko, čo dovtedy videli,“ hovorí bývalý učiteľ. Ďalej popisuje skľučujúcu a bezútešnú situáciu v „hlavnom meste“ IS, ktorý ho po prevzatí do svojej moci zmenil na nočnú moru.

    Vyznávači extrémne interpretovaného islamského právneho systému šaríe premenili ulice mesta na „zónu smrti“. Stínanie hláv a pohadzovanie bezvládnych tiel po uliciach bolo bežnou praxou členov „štátu“.

    „Moje deti sa vždy skryli, keď uvideli bojovníka Islamského štátu, a moja žena sa stala väzenkyňou vo svojom vlastnom dome,“ popisuje Suleiman život v Rakke. Pozastavuje sa aj nad neustálym bombardovaním koaličných bombardérov. Nálety boli také časté, že učiteľove deti postupne začali rozoznávať rozdiely medzi americkými a ruskými stíhačkami.

    „Nie je tam žiadne vzdelanie. Päť- a jedenásťročné deti boli spolu v jednej triede. Učitelia sa tam nikdy ani neukázali a starší obťažovali a šikanovali mladších,“ vysvetľuje.

    Ľudia sa do šíkov teroristickej organizácie údajne pridávali z materiálnych dôvodov. Tí, ktorí mali jedlo, elektrinu a aké-také možnosti na život, boli len členovia IS, len oni mali tieto privilégiá. Ostatní museli živoriť. Suleiman tiež podčiarkuje rétoriku „štátu“, ktorá absentuje akúkoľvek možnosť voľby. „Buď si s nami, alebo proti nám.“

    Dieťa s povolením zabíjať

    Učiteľ vysvetľuje, že celá Rakka žije v akejsi zvláštnej atmosfére presiaknutej paranojou a strachom. Nie je vraj nič výnimočné, keď na ulici zazriete 10-ročné dieťa zvierajúce samopal AK 47. Táto “mládež” bola zvyčajne vytrénovaná v špeciálnych teroristických táboroch. Obraz chlapca so samopalom Suleiman doslova opisuje ako “sureálny”.

    Bývalý učiteľ Suleiman z Rakky hovorí o ťažkých dňoch v hlavnom meste IS. Zdroj: youtube

    „Tieto deti na vás občas skríknu a môžu vás zastaviť, a vy im na to nemôžete nič povedať, lebo sú členmi IS,“ vysvetľuje. Keď sa reportér CNN pýta Suleimana, či verí, že nálety môžu nejako zvrátiť priebeh tohto teroru, definitívne odpovie “nie“ a popíše precízny systém alarmov, ktorý je v Rakke nainštalovaný ako prevencia voči dronom.

    - Reklama -