Besnenie nemeckých podporovateľov utečencov nemá hraníc. Narušili smútočnú akciu za chlapca zavraždeného imigrantom

    0
    Ilustračné foto: Pietna spomienka (Autor: TASR)
    V médiách sa prípad zavraždeného chlapca z nemeckého prístavného mesta veľmi neobjavil, ale rodina tínedžera je stále v šoku, a to nielen zo samotnej krvavej vraždy, ktorej svedkom bola len 15-ročná priateľka obete. Zodpovednosť za tento čin pripisujú vyšetrovatelia neznámemu mužovi tmavej pleti so silným prízvukom
     
    Chlapec prišiel o život v polovici októbra, keď sedel spolu s priateľkou na brehu rieky Alster, ktorá sa vlieva do Labe v centre severonemeckého Hamburgu. Zozadu k nemu pristúpil muž tmavej pleti a opakovane ho bodol nožom do chrbta. Priateľku zavraždeného tínedžera útočník sotil do rieky. 
     
    Za mladého chlapca chcela rodina a blízki položiť sviečky na mieste, kde ho pripravili o život. Háčik bol však v tom, že na pietnej spomienke sa chceli zúčastniť aj členovia AfD (Alternative für Deutschland) z Hamburgu. 

    Odporcovia migrantov sú podľa anarchistov nacisti 

    Strana AfD, ktorej preferencie rastú po celom Nemecku spolu s pribúdajúcimi žiadateľmi o azyl z Afriky a Blízkeho východu, je striktne proti masovej migrácii a práve tento fakt rozzúril hamburských anarchistov natoľko, že chceli smútočnej akcii zabrániť. Na sociálnej sieti Twitter zvolali protest, ktorým reagovali na oficiálne vyhlásenie strany AfD, ktorej členovia sa chystali položiť za 16-ročného chlapca vence a zapáliť sviečky.
    (Text pokračuje pod statusom zo sociálnej siete.)

     
    Proti pietnej spomienke však ultraľavičiari z anarchistickej skupiny Hamburg Antifa zorganizovali vlastnú protiakciu, ktorú verejne oznámili s odôvodnením, že nedovolia „nacistom“, za ktorých členov AfD považujú, aby podnecovali nenávisť voči migrantom. Rodinní príslušníci zavraždeného tínedžera, priatelia a členovia antiimigračnej AfD, ktorí si minulú nedeľu (23. 10.) prišli uctiť pamiatku zosnulého, sa ocitli v obkľúčení skupinky ľavicových extrémistov. V prerušení spomienkovej akcie zabránili anarchistom dve policajné hliadky a pieta mohla pokračovať. 
     
    Na sociálnej sieti Facebook sa po tejto smutnej udalosti objavilo viacero komentárov odsudzujúcich akcie anarchistov. Medzi odmietavými reakciami je aj jedna od fotografa na voľnej nohe Markusa Hibbelera, ktorý kritizoval najmä spôsob, akým chceli ultraľavičiari zabrániť ľuďom v položení sviečok a vencov za zavraždeného chlapca. 
     
    „Účastníci spomienkovej akcie boli normálni ľudia zo strednej vrstvy našej spoločnosti, rodiny s malými deťmi a podobne,“ napísal Hibbeler na svojom facebookovom profile v rozhnevanej reakcii na konanie anarchistov proti spomienkovej akcii.
    (Text pokračuje pod statusom zo sociálnej siete.)
     
     
    Nie je to prvýkrát, čo anarchisti v Nemecku prejavili svoje extrémistické chúťky. Napríklad vo februári tohto roka sa nemecká Antifa (antifašistický odboj) vyhrážala útokmi proti ľuďom, ktorí sa snažili vlastnými telami zabrániť v tom, aby do mesta Clausnitz dovážali migrantov autobusmi. Ľavicoví extrémisti preto varovali políciu, že zničia celý Clausnitz, ak sa jeho obyvatelia ešte raz „opovážia postaviť sa proti migrantom“.
     
    - Reklama -