Berlín a Ankara chcú zintenzívniť vzájomné vzťahy

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Na stretnutí so šéfom tureckej vlády hovorila Merkelová aj o prípade nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela, ktorý je v Turecku väznený už rok – zatkli ho v Istanbule vlani 14. februára – bez vznesenia obvinení. Opakovane podľa agentúry DPA zdôraznila, že tento prípad je pre Nemecko “mimoriadne naliehavý”.

    Yildirim v tejto súvislosti opäť vyjadril nádej, že proces s Yücelom, spravodajcom nemeckého denníka Die Welt, sa začne čoskoro, konkrétny termín však neuviedol. Zdôvodnil to tým, že turecké súdy sú od pokusu o prevrat preťažené.

    Záležitosti ako prípad Deniza Yücela by však podľa neho nemali ovplyvňovať bilaterálne vzťahy. “Nechceme, aby tieto a podobné záležitosti poškodili vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom,” konštatoval Yildirim s tým, že približne tri milióny tureckých občanov žijúcich v Nemecku sú dôležitým mostom medzi oboma krajinami.

    Na margo ofenzívy tureckej armády proti kurdským milíciám YPG v severosýrskom regióne Afrín Yildirim povedal, že Turecko chráni bojom proti terorizmu nielen svojich vlastných občanov, ale aj hranice NATO. Zároveň tým bráni prílevu utečencov do Európy a šíreniu teroristických hrozieb do Nemecka a Európskej únie.

    Pri téme ofenzívy v Sýrii došlo na tlačovej konferencii k menšiemu incidentu, keď kurdský novinár z portálu BasNews vytiahol niekoľko fotografií zachytávajúcich mŕtve a zranené deti, ukázal ich Yildirimovi a povedal, že ich má od známych z Afrínu. Bezpečnostný personál novinára požiadal, aby zábery odložil. Yildirim sa k nim vyjadril a kurdskému novinárovi odkázal, aby sa nepokúšal manipulovať s ľuďmi, pretože ním prezentované snímky nie sú z Afrínu.

    - Reklama -