Berlín: Niekto šplechol žene kyselinu do tváre. A že bol útok kamiónom náhoda? Nezdá sa…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Server uvádza – na základe informácií nemeckého denníka Die Zeit –, že od decembra minulého roka to bol už piaty útok kyselinou. Tentoraz išlo o útočníka na bicykli, ktorý na ženu nastriekal kyselinu pomocou vodnej pištole. Žena skončila so zranením oka na špeciálnej očnej klinike.

    Cyklistami boli aj útočníci, ktorí napadli ženy v minulosti: začiatkom januára bola poranená kyselinou dvadsaťsedemročná žena v susednej štvrti Prenzlauer Berg, v decembri muž na bicykli napadol tri ženy v ďalších častiach nemeckého hlavného mesta. V jednom prípade dokonca polícia zistila, že išlo o kyselinu sírovú. To, či spolu prípady súvisia, polícia stále preveruje.

    V Berlíne zhodou okolností v utorok ráno a dopoludnia zasahovala nemecká polícia proti radikálnym islamistom. Ako uvádza server The Guardian, prehľadala predovšetkým miesta spojené s činnosťou mešity vo štvrti Moabit. Tú navštevoval okrem iného Tunisan Anis Amri, ktorý spáchal teroristický útok na berlínske vianočné trhy vlani v decembri.

    Mešitu prevádzkoval spolok Fussilet 33. Jeho činnosť zakázal súd na návrh mesta už v polovici februára. Na razii sa zúčastnilo okolo 460 policajtov. Ako uvádzajú médiá, utorkový zákrok slúžil okrem iného na zhabanie majetku spolku. Nemecké úrady si ďalej vyžiadali od príslušnej banky výpisy z účtu za uplynulých šesť mesiacov. Údajne sa tam vyberali peniaze na financovanie terorizmu.

    Podľa vyšetrovateľov sa v mešite mali stretávať radikáli pripravení páchať násilné činy. Mala totiž fungovať ako náborové stredisko pre vyslanie islamistov do bojov na Blízkom východe.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -