Beňová: Ľudia zo SMER-u sa nestratia ani v opozícii. Atmosféra pred voľbami je preexponovaná nenávisťou

    0
    Na snímke eurposlankyňa Monika Beňová počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu 3. mája 2019 (Autor: TASR)

    SMER má momentálne dosť veľký problém, že nedokázal zabezpečiť vlastných poslancov na schôdzu, ktorú mimoriadne, dva týždne pred voľbami, zvolal. Nielenže čelíte kritike opozície za samostatný návrh schôdze s dôchodkami, rodinnými prídavkami, či diaľničnými známkami, ale, paradoxne, ste si ešte sami vyrobili tento problém… Čo na to hovoríte?

    Je evidentné, že vládna koalícia v zložení v akom začala, už nefunguje. Bolo to vidieť aj pri zvolávaní tejto mimoriadnej schôdze, ale aj pri ostatných hlasovaniach. Že tam neboli všetci poslanci za SMER, to by mal vysvetliť predseda poslaneckého klubu, ktorým je v súčasnosti aj predseda strany Robert Fico.

    Ak totiž ide o schôdzu, ktorá bola mimoriadne zvolaná a ktorej sme akými spoluiniciátorom, tak by nám malo záležať, aby sme vedeli ukázať týždeň pred voľbami, že sú tam všetci naši poslanci. Nevylučujem, že niektorí môžu byť chorí, nevylučujem, že niektorí mali nejaký problém,ale mali by sme to vedieť vysvetliť. Pre voliča je veľmi dôležité, aby vedel, že celý náš poslanecký klub je jednotný.

    Súhlasíte teda s tým, že to celé pôsobí až veľmi bezohľadne napríklad pre tých zúfalých dôchodcov, čakajúcich na sľúbený 13. dôchodok, pre tie matky, ktoré sú ohrozené chudobou a niekto im dal nádej na vyššie prídavky a potom ani nezabezpečí základné podmienky na splnenie sľubu, teda v tomto prípade vlastných poslancov?

    Má skôr pocit, že takto dva týždne pred voľbami je veľmi ťažké čokoľvek prijať v parlamente.Sme skúsená strana, vidíme, ako vyzerá vládna koalícia a mali sme predpokladať, že k takýmto obštrukciám môže prísť. Ale, nemyslím si, že je na mieste keď pán Kollár,keď hovorí o svojom silnom sociálnom programe, sa na jednej strane tvári, že jeho poslanci tam síce sú všetci, ale že nebudú ostentatívne hlasovať, lebo tam nie sú všetci poslanci niektorej zo strán, ktoré schôdzu zvolali.

    Tak to tiež nie je celkom normálne a nemyslím, že by parlamentarizmus v ktorejkoľvek krajine mal takto fungovať.

    Dianie v parlamente ste podrobili tvrdej kritike už v úvode, keď Andrej Danko odsúval rokovanie na ďalší deň a ďalší deň, lebo poslanci z PS/Spolu zablokovali rečnícky pult a spali v rokovacej miestnosti… Cez sociálne siete ste vtedy odprezentovali veľmi vecný názor, že v Európskom parlamente by sa toto nestalo. Prečo?

    Už 16 rokov zastupujem Slovenskú republiku v Európskom parlamente a pozorne preto sledujem dianie v slovenskom parlamente, lebo je pre mňa dôležité, aby sa Slovensko vyvíjalo normálnym spôsobom, hlavne čo sa týka parlamentu a správania sa v ňom.

    Ja si neviem predstaviť takúto obštrukciu v Európskom parlamente a to tam pôsobím najdlhšie zo slovenských europoslancov a videla som tam už aj mnohé situácie, kedy bol poslanec odvedený z pléna, lebo sa správal neprimerane.

    Popíšte nám, ako by to teda vyzeralo v Európskom parlamente?

    Nemohlo by stať, aby ktokoľvek vniesol dovnútra, do rokovacej miestnosti, napriek tomu, že je nás tam 751 a že tá miestnosť je obrovská, tak nikoho by parlamentný servis nepustil dovnútra s tortou. Ak by nejaký poslanec zablokoval niektoré z miest či už pre predsedajúceho parlamentu, alebo Komisiu alebo Radu, lebo my taký klasický rečnícky pult nemáme, tak by ho vyviedli.

    Niečo takéto by sa nemohlo stať a vlastne sa za tých 16 rokov ani nestalo. Existujú iné formy ako prejaviť svoj nesúhlas, určite nie tak ako to spravil Miroslav Beblavý a piati poslanci, ktorí boli okolo neho.

    Takže tento “pokus Beblavého zahrať to na Matoviča”, ako to vyhodnotili viacerí politickí komentátori na Slovensku, nepovažujete za šťastný?

    Toto nie sú normálne spôsoby a ak toto má byť tá nová kultúra, ktorú chcú priniesť do parlamentu, tak som zvedavá ako by sa k tomu postavili slovenské médiá, keby tie isté obštrukcie urobili poslanci za súčasné vládne strany.

    Boli by plné noviny toho ako narúšame demokratický priebeh rokovania parlamentu a tak ďalej… Takže aj médiá by mali mať v tomto smere rovnaký meter a podrobiť to rovnakej kritike.

    Čo sa týka samostatných bodov zvolania mimoriadnej schôdze – súhlasíte s nimi?

    Mrzí ma načasovanie, že s tým prichádzame dva týždne pred voľbami. Ak by bol takýto návrh prednesený pol roka alebo rok pred voľbami, tak tie kritické poznámky, ktoré dnes zaznievajú, by zaznievať nemohli. Čo sa týka obsahu, je podľa mňa úplne v poriadku. Dlhodobo sa hovorí, že tu máme celú skupinu dôchodcov, ktorí sú vo veľmi ťažkej situácii.

    Mám s tým aj osobnú skúsenosť, moja babička mala dôchodok 309 eur a keby nebývala u mňa a nepomáhala som jej, ťažko by z toho v Bratislave slušne vyžila. Celý život mala pritom tri zamestnania, lebo bola od 33 rokov vdova. Určite som za to, aby bolo o dôchodcov v zmysle legislatívy lepšie postarané a ich dôchodky by mali byť vyššie.

    Nehovoriac, že si to, samozrejme, zaslúžia aj rodičia, ktorí sa rozhodnú vychovávať deti, vidíme aká je demografická krivka a treba s tým niečo robiť. Nesúhlasím s diaľničnou známkou, to mi príde nepremyslené rozhodnutie a trošku ma mrzí, že si pán Danko všimol katastrofálny stav diaľnic dva týždne pred voľbami, neviem kadiaľ chodil doteraz.

    Načasovanie, ale z iného dôvodu, kritizovali napríklad aj odídenci z SaS, dnes členovia Demokratickej strany. Tvrdili, že pomohli svojimi hlasmi schôdzu otvoriť, aby prekazili pôvodný zámer SMER-u, ktorý rátal s tým, že schôdzu sa otvoriť ani nepodarí…

    To je už konšpirácia.

    Už o týždeň sú voľby. Aké sú vaše očakávania?

    Očakávam, že sa upokojí atmosféra, to bude najväčší benefit týchto volieb. Takáto emóciami preexponovaná atmosféra tu už veľmi dávno nebola. Situácia pred voľbami by mala byť normálnejšia, bez takto zvýšenej miery nenávisti medzi ľuďmi, bez urážok v rodinách či medzi priateľmi…

    Nuž a samozrejme, po voľbách v strane racionálne zhodnotíme výsledky. Ak sa SMER stane víťazom volieb, určite by sme sa mali pokúsiť rokovať so stranami, ktoré dostanú viac ako 5 percent. Ak tieto strany jednoznačne povedia, že nemajú záujem vytvárať koalíciu s našou stranou, žiadna katastrofa sa nedeje.

    V každých voľbách niekto vyhrá a niekto nie, niekto vytvorí koalíciu, niekto je v opozícii. My sme boli v opozícii už dvakrát. Ak by sme sa ocitli po voľbách v opozícii, tak treba byť zodpovednou a dobrou opozíciou. Nebude to jednoduché, lebo tam by sme skončili so stranami, s ktorými ťažko vytvárať nejaké dohody, ale máme na druhej strane celý rad aktívnych ľudí, ktorí sa nestratia ani v koalícii, ani v opozícii.

     

    Lucia Balichová

    - Reklama -