Belgická polícia je skutočne neschopná. Tu je to čierne na bielom

    0
    Pri zatýkaní Salaha Abdeslama (Autor: SITA)

    Podľa odtajnenej policajnej správy mali vyšetrovatelia k dispozícii už vo februári 2015 záznamy telefonických rozhovorov, ktoré spájali známych podozrivých s jediným doteraz zachráneným atentátnikom Salahom Abdeslamom. Ako belgický denník konštatuje, tieto informácie neboli z dôvodu nedostatku vyšetrovateľov ďalej vyhodnocované. Nedostatok personálu hral úlohu v šiestich z trinástich príležitostí, pri ktorých mohla belgická polícia odhaliť teroristickú sieť.

    Belgická polícia podľa správy tiež ignorovala žiadosť španielskych kolegov, ktorí žiadali o viac informácií o staršom bratovi Salaha Brahimovi, keď v marci cestoval do Španielska. Osem mesiacov po tom sa Brahim Abdeslam vyhodil do vzduchu v parížskej kaviarni. Obaja bratia pochádzajú z Molenbeeku, ktorý je považovaný za teroristickú liaheň. Ľudia z ich okolia boli tiež zapojení do prípravy teroristických útokov v Bruseli 22. marca tohto roku.

    Už skôr sa hovorilo o tom, že polícia z Molenbeeku poslala varovanie na vyššie miesta, že bratia Abdeslamovci udržiavali kontakt s Abdelhamidom Abaaoudom, ktorý je považovaný za jednu z kľúčových postáv Islamského štátu. Bohužiaľ, ani tieto informácie neboli príslušnými úradmi riadne preverené. Za svoju nečinnosť bola belgická polícia v uplynulých mesiacoch kritizovaná už mnohokrát. Ako však uvádza denník De Tijd, uniknutá správa je prvým pokusom ponúknuť ucelenú analýzu.

    Nemcom to ide lepšie

    Bruselská polícia a ďalšie úrady čelili po marcovom teroristickom útoku skutočne masívnej kritike. Britská komentátorka denníka Telegraph Allison Pearsonová dokonca označila Brusel za hlavné mesto džihádu“ a bruselskú štvrť Molenbeek za no-go zónu. Teraz už ale nemajú inú možnosť a bola uzavretá hranica medzi Francúzskom a Belgickom. Keby sa tak stalo už v novembri, Abdeslam by nebol schopný sa dostať späť do Bruselu a nemohol by naplánovať ďalšie zverstvá. Nevinní ľudia tak boli obetovaní na oltári voľného pohybu osôb.

    Po teroristických útokoch v Paríži, Bruseli a Nice sa pozornosť islamských teroristov teraz sústreďuje vo väčšej miere na Nemecko. V júli sa v krajine uskutočnila séria teroristických útokov, pri ktorých zomrelo niekoľko osôb a ďalšie desiatky boli zranené. Aktuálne saská polícia zabránila v ďalšom teroristickom útoku dvadsaťdvaročnému sýrskemu utečencovi, v ktorého byte sa v rámci policajného zásahu našlo asi pol kila výbušnín. Podľa dostupných informácií muž plánoval útok na berlínske letisko.

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -