Beblavý vyčíta Smeru, že navrhuje zmeny bez toho, aby boli pre Slovensko prospešné a čo najmenej problémové

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    “Prvá vec je to, že ste začali hovoriť, že toto nie je proimigračná novela. Nie je dobré nehovoriť pravdu. Skutočným zmyslom tejto novely je uľahčiť na západnom Slovensku zamestnávanie cudzincov z krajín mimo EÚ. Nemá význam tváriť sa, že to tak nie je,” upozornil Beblavý v pléne Národnej rady (NR) SR.

    Poslancom vládneho Smeru-SD, ktorí právnu normu predložili, vyčíta, že zmeny navrhujú bez toho, aby takáto migrácia bola pre Slovensko úspešná a pozitívna. “Ak vy navrhujete zákon, kde hovoríte, že v západnej časti Slovenska bude jednoduchšie zamestnávať Srbov, Ukrajincov, tak potom máte veľkú zodpovednosť zabezpečiť, aby to bolo čo najmenej problémové a pre krajinu užitočné. Máme situáciu, kedy v konkrétnych oblastiach západného Slovenska dochádza k výraznej koncentrácii migrujúcich cudzincov za prácou, vzbudzuje to tenzie, ktoré sú od praktického charakteru až po medzikultúrne napätia. A dávate od toho ruky preč,” adresoval koaličným poslancom Beblavý.

    Upozornil napríklad na slabú dostupnosť bývania či služieb. “Máme situáciu, že je veľmi nevyrovnaná ekonomika. Máme veľké množstvo neobsadených miest a veľké množstvo ľudí bez práce. Veľká časť zníženia nezamestnanosti je o práci v zahraničí,” podotkol Beblavý.

    Opozičná poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO) v rozprave vyčíslila, že ku koncu vlaňajška na Slovensku pracovalo 49.478 cudzincov. “Ide o takmer identický počet osôb ako nezamestnaných nad štyri roky,” upozornila. Pritom pri zamestnávaní cudzincov je podľa nej potrebné myslieť napríklad aj na udržateľnosť dôchodkového systému. “Prijímame v rámci sociálneho piliera a sociálnych práv na medzinárodnej úrovni rôzne smernice a dohovory, ktoré budú mať vplyv aj na to, že ak prijmeme takéhoto človeka, môže poberať štátne sociálne dávky,” pripomenula.

    Vyčíslila, že momentálne už napríklad 534 cudzincov poberá prídavok na dieťa. “Do budúcnosti s tým treba rátať. Nájomné bývanie sa na západe krajiny predražuje a slovenskí podnikatelia tiež nedokážu preplatiť automobilky, a tak chýba pracovná sila slovenským podnikateľom,” dodala Gaborčáková.

    Jeden z predkladateľov novely Ľubomír Petrák (Smer-SD) upozornil, že cieľom predkladanej novely je pri cudzincoch zabrániť sociálnemu dumpingu, ako aj nelegálnym praktikám pracovných agentúr.

    “V okresoch, kde je nižšia miera nezamestnanosti ako 5 %, bude pri udeľovaní platiť zjednodušený proces. Nebude potrebné nahlasovať voľné pracovné miesta,” priblížil koaličný poslanec, podľa ktorého tieto zmeny predstavujú skôr zjednodušenie administratívnych povinností pre zamestnávateľov.

    Povinnosťou pre nich ale bude aj to, aby doložili príslušné doklady preukazujúce vyslanie zamestnancov. Zamestnávateľ bude môcť zamestnať občana z tretej krajiny len v prípade, že za posledné dva roky neporušil zákaz nelegálneho zamestnávania. “To nebude nábor nejakých pracovníkov, ktorí v materskej krajine nie sú poistení,” zdôraznil Petrák.

     

    - Reklama -