Beblavý tvrdo: Takmer polovica smeráckej poslaneckej elity je pevne napojená na kraje

    0
    Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

    “Páni Fico a Danko návrh odmietli napriek tomu, že Smer-SD hovoril po posledných krajských voľbách o zrušení VÚC a SNS roky kritizuje súčasný systém krajov. Nepredložili jediný vecný argument, prečo chcú zachovať súčasný stav. Namiesto toho sa venovali osobným urážkam vrátane mojej rodiny,” povedal Beblavý.

    Podľa jeho slov je odpoveďou na aktuálny odmietavý postoj Smeru-SD štruktúra jeho poslaneckého klubu v NR SR. Beblavý poukázal, že tento poslanecký klub má 49 členov a až 20 poslancov je priamo napojených na kraje a profitujú z toho.

    “Ďalší traja takto živili svoje záujmy, kým ich nevyhodili predsedovia VÚC Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a Marian Kotleba (ĽSNS). Takmer polovica smeráckej poslaneckej elity je teda pevne napojená na kraje,” povedal Beblavý s tým, že za posledných 12 rokov VÚC nepribudla jediná významná kompetencia, ale počet ich zamestnancov sa navýšil o 57 percent.

    Nesúhlas predkladateľa

    Beblavý tiež odmietol, že ako opozičný poslanec nemá čo predkladať tak významné návrhy zákonov bez predchádzajúcej dohody s koalíciou. Poukázal na fakt, že v rokoch 1999 až 2001 Robert Fico ako opozičný poslanec trikrát sám predkladal rovnakú novelu ústavy a raz návrh ústavného zákona, ktorý sa týkal privatizácie.

    “Nenašiel som v archívoch, že by mu vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda nadával do bezvýznamných poslancov. Keby sa dnes Fico choval tak, ako Dzurinda, bola by tu vecná diskusia o týchto návrhoch,” myslí si.

    Opozičný poslanec dal zároveň koalícii ponuku, že ak sama príde s iniciatívou na zrušenie krajov, on sám svoj návrh stiahne.

    Premiér ho ignoruje

    Fico minulý týždeň povedal, že ho návrh Beblavého na zrušenie VÚC nezaujíma.

    “Je to výkrik, nepodstatný, nezaujímavý, nikoho to netrápi, čo pán Beblavý v tejto situácii hovorí. Mňa tento návrh pána Beblavého absolútne nezaujíma, pretože je úplne irelevantný,” vyhlásil Fico. Beblavého označil za bezvýznamného poslanca.

    “Predstavte si, že máte nejakého samostatného bežca v Národnej rade, v podstate bezvýznamného poslanca bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektmi, aké tu existujú. Poslanca, ktorý nevedel vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu, ktorý zneužíval Transparency International. Poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie možno jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný úplne bezvýznamný bežec oznámi verejnosti, že on ide zrušiť VÚC. Nuž teda, oznamujem mu, že na zrušenie VÚC potrebuje zmenu Ústavy SR,” povedal premiér.

    15 rokov nenaplnených cieľov

    Beblavý navrhuje s poslankyňou Katarínou Macháčkovou (nezaradená) zrušenie VÚC už v tomto roku, a to bez náhrady. Návrh predložili do parlamentu na najbližšiu schôdzu parlamentu.

    Štát by podľa Macháčkovej zrušením krajov počas najbližších piatich rokov ušetril viac ako 200 miliónov eur, a to zrušením volieb či nákladov na fungovanie zastupiteľstva.

    Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil.

    Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

    - Reklama -