Beblavý odhodil rukavičky: Drucker nehovorí pravdu a koná netransparentne. Poslanec stále trvá na tejto veci

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    “Minister nepostupuje transparentne v tejto veci a zároveň aj preukázateľne nehovorí pravdu a nevyvrátil ani podozrenia, ktoré som hovoril,” povedal dnes Beblavý. Ešte minulý týždeň upozornil, že pokiaľ dôjde k prevodu akcií, pôjde o konflikt záujmov, ochromia sa mechanizmy verejnej kontroly a umožní sa privatizácia nemocníc. Rezort následne jeho vyjadrenia odmietol.

    Beblavý poukázal, že ministerstvo o presune akcií nekomunikuje tak aktívne, ako tvrdí. Podotkol, že v ozdravnom pláne sa len v jednej z príloh spomína možnosť nepeňažného vkladu. “Indikuje to vedomie ministra zdravotníctva, že tento projekt nebude populárny, a čím menej sa o tom povie, tým to bude lepšie,” skonštatoval. Trvá na tom, že presun akcií je jednoznačne odštátnením, keďže akcie prestanú byť predmetom verejného práva a nesie riziká.

    Ministerstvo dnes avizovalo, že riešeniu problematiky sa bude venovať nová pracovná skupina. Vytvoriť ju chce do konca mesiaca, účasť v nej ponúka aj Beblavému. “Ministerstvo zdravotníctva má úprimný záujem konať v záujme občanov tejto krajiny, a preto preferuje vecnú a transparentnú diskusiu o reálnych riešeniach, ktoré pomôžu stabilizovať VšZP… Sme pripravení diskutovať o všetkých možných a v praxi realizovateľných riešeniach,” reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

    Štátna poisťovňa má pre vysokú minuloročnú stratu problém s negatívnym vlastným imaním. Ministerstvo si preto nechalo oceniť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav. Časť ich akcií sa môže vložiť do základného imania VšZP. Takýmto nepeňažným vkladom by sa zvýšila hodnota jej majetku.

    Beblavý označil presun akcií za riskantnú operáciu v rozpore s verejným záujmom. Otvára sa tak podľa neho možnosť privatizácie dotknutých nemocníc. Drucker to odmietol, podľa neho Beblavý podsúva dezinformácie a virtuálne naháňa strach.

    - Reklama -