Báť by sme sa mali kapitalizmu a nie robotov, varuje fyzik Stephen Hawking

    0
    Svetoznámy vedec Stephen Hawking. (Autor: TASR)
    Na portáli Reddit odpovedal Hawking osobne na otázky používateľov v diskusii známej pod americkou skratkou AMA (Ask me anything), ktorá v preklade znamená „opýtajte sa ma, na čo chcete“. Renomovaný fyzik dostal stovky otázok a medzi nimi aj také, ktoré sa týkali technológií, robotizácie a s tým spojenej prebytočnosti ľudí pri niektorých profesiách. 
     
    Hawking predpovedá, že ekonomická nerovnováha medzi ľuďmi bude rásť v nasledujúcich rokoch raketovou rýchlosťou a jedným z dôvodov je čiastočná alebo úplná automatizácia niektorých odvetví. Ak sa ich majitelia odmietnu rozdeliť o vyprodukované bohatstvo, bude to podľa Hawkinga znamenať začiatok „éry novej buržoázie“, v ktorej nebudú korporácie zamestnávať ľudí, a tým obrovsky narastie priepasť medzi bohatými a chudobnými. 
     
    „Ak budú stroje vyrábať všetko, čo potrebujeme, vývoj bude závisieť od toho, ako budú veci prerozdeľované. Všetci si budú môcť užívať život v luxuse a pohodlí, ak bude bohatstvo produkované strojmi zdieľané. Inak môže väčšina ľudí skončiť v hroznej chudobe, ak budú majitelia strojov úspešne lobovať proti prerozdeľovaniu bohatstva. Zatiaľ sa zdá byť trendom druhá možnosť, a tou je neustále rastúca nerovnosť hnaná technologickým pokrokom,“ odpovedal Hawking na jednu z otázok na Reddite. 
     
    Podľa francúzskeho ekonóma Thomasa Pikettyho rastie hodnota cenných papierov a nehnuteľností oveľa rýchlejšie, ako rastie samotná ekonomika, a preto tak rýchlo rastie rozdiel medzi bohatými a chudobnými. Bohatstvo časti populácie rastie niekoľkonásobne rýchlejšie ako platy takzvanej strednej vrstvy. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -