Bašternáka obvinili. Fico musel reagovať

    0
    Robert Fico (Autor: Reprofoto: TA3)

    Podľa informácií portálu Webnoviny.sk obvinil vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA podnikateľa Ladislava Bašternáka zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

    Obvinenie malo byť vznesené v piatok 17. marca a to preto, lebo si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH skoro dva milióny eur. „Firma Ladislava B. chcela vrátiť DPH za kúpu siedmich bytov v hodnote viac ako 11,849 milióna eur v komplexe FIVE STAR Residence, pričom za byty zaplatila len 1,456 milióna eur. Tým mala spoločnosť podľa vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície získať daňovú výhodu a neoprávnene si uplatniť nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH  v sume 1 732 287, 67 eur,“ píše portál.

    Podľa polície neobstojí ani tvrdenie Bašternáka, že jeho firma predávala nadštandardne upravené byty, lebo ich spoločnosť kúpila 8. marca 2012 a v kúpnej zmluve bolo uvedené, že ide o holobyty. „V kúpnej cene bola zahrnutá aj pôžička pôvodnému majiteľovi Viliamovi Grossovi 1,2 milióna eur z roku 2011 od kupujúcej spoločnosti. Následne firma Rent and Wash, s. r. o., 19. marca 2012 uzavrela kúpnu zmluvu so spoločnosťou BL-202 na sumu takmer 12 miliónov eur,“ pokračuje portál s tým, že na prerobenie bytov malo byť len jedenásť dní.

    NAKA ďalej zistila, že spoločnosť BL-202 jeden z bytov predala cez realitnú kanceláriu za 170-tisíc eur a ostatných šesť bytov použili na splatenie pôžičky Patrikovi Zimanovi za cenu 1,2 milióna eur. Zimal mal následne dva byty predať za 395-tsiíc eur a zvyšné štyri za 200-tisíc eur.

    „Vyšetrovateľ rozhodol o obvinení na základe vypočutia viacerých svedkov a spisového materiálu z daňového úradu. Pre zabezpečenie účtovných materiálov polícia vykonala viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v sídlach spomínaných spoločností, ale aj v dome Ladislava B.,“ uzatvára portál.

    Podnikateľ Ladislav Bašternák prenajíma byt v bratislavskom komplexe Bonaparte aj premiérovi Robertovi Ficovi. Ten sa vo februári vyjadril, že ak bude voči Bašternákovi vznesené obvinenie, v Bonaparte nezostane. „Akonáhle bude vznesené obvinenie, pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné,” vyhlásil Fico. Viac sme o tom písali TU.

    Matovič: Pán premiér, je čas, sťahujete sa

    K obvineniu Ladislava Bašternáka sa vyjadrila aj opozičná strana OĽaNO, ktorá tento počin považuje za veľké víťazstvo a to hlavne vďaka tlaku opozície, občanov a médií.

    Som presvedčená, že niektorí predstavitelia nášho štátu sa snažili tento podvod zo všetkých sílututlať. Vznesenie obvinenia voči Ladislavovi B. je dôkazom, že tlak opozície, občanov a informácie v médiách majú veľký význam,“ povedala Veronika Remišová s tým, že ďakuje tisícom občanov, ktorí protestovali počas leta pred komplexom Bonaparte, kde sa vystriedalo viac ako 40-tisíc ľudí.
     
    Remišová ďalej dodala, že verí, že táto kauza bude dotiahnutá do konca a že ju „špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nezametie pod koberec, ako to on zvykne robiť s politicky citlivými kauzami“. Pripomenula tiež aj Ficov výrok, že ak bude vznesené obvinenie na Bašternáka, pochopí, že už v Bonaparte nemá viac čo robiť. „Je absurdné, aby predseda vlády býval v byte človeka, ktorý je podozrivý a teraz aj obvinený z daňových podvodov. My sme to pochopili už pred rokom, hneď na začiatku celej kauzy. Verím, že teraz to pochopí aj pán Fico. Darmo sa bude tváriť ako bojovník proti korupcii, keď každý mesiac platí nájomné človeku, ktorý je obvinený z okrádania štátu,“ uzavrela poslankyňa za Obyčajných ľudí.
     
    Pre Igora Matoviča bol Ficov výrok z februára tohto roka verejným prísľubom a tak ho vyzval, aby nehľadal žiadne výhovorky a že mu je dokonca ochotný aj pomôcť s vysťahovaním. „Pán premiér, je čas, sťahujete sa,“ vyzval premiéra Matovič a dodal, že sťahovanie nestačí, ale premiér má tiež vrátiť aj úplatok 235-tisíc do štátneho rozpočtu, ktorý zobral od Bašternáka za nájom, ktorý nezodpovedal tržnej cene.
     
    Líder Obyčajných ľudí spochybnil aj postup polície a myslí si, že k obvineniu Bašternáka prišlo preto, aby sa prekrylo podozrenie z ovplyvňovania domovej prehliadky vo firme podnikateľa. Viac sme o tom písali TU.
     
    Podľa Matoviča je obvinenie spracované na polícii už od 16. novembra 2016. Ak sa Fico neodsťahuje, tak je Matovič pripravený byť každý deň pred Bonaparte a pripomínať premiérovi jeho verejný prísľub.

    SaS: Kaliňák, odstúp!

    Strana SaS taktiež vyzýva premiéra Fica, aby splnil sľub a odsťahoval sa z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si má prenajímať od podnikateľa Ladislava B.

    SaS zároveň vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby odstúpil z funkcie. “Je to človek, ktorý získal od daňového podvodníka Ladislava B. podiel vo firme v účtovnej hodnote minimálne 400.000 za 8000 eur. Preto ministra vnútra vyzývame na okamžité odstúpenie. Je to človek, ktorý tam nemá čo hľadať,” vyhlásil na tlačovej konferencii Jozef Rajtár (SaS).

    Liberáli tiež žiadajú odchod Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora. Dôvodom je jeho doterajšia nečinnosť aj v politicky citlivých kauzách. SaS veľmi neverí, že kým bude Kováčik na tomto poste, dôjde k obžalobe Ladislava B. “Budeme iniciovať brannobezpečnostný výbor. Dnes sa stretnem s predsedom výboru Antonom Hrnkom (SNS), či nám tento bod zaradia ako špeciálny bod na riadnom výbore, alebo či budú požadovať mimoriadny výbor. V tom prípade oslovím kolegov,” povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

    KDH žiada odňatie cestovného pasu Bašternákovi

    KDH vyzýva Daňový úrad Bratislava, aby v zmysle zákona o cestovných dokladoch požiadal o odňatie cestovného pasu podnikateľovi Ladislavovi B. “Slovensko má už veľa podvodníkov po celom svete, ktorí z našej krajiny utiekli pred spravodlivosťou. U Ladislava B. je dôvodné podozrenie, že bude mariť, respektíve že sa bude chcieť vyhnúť spravodlivosti,” tvrdí KDH.

    Fico: Daňový podvodník Matovič ma nebude vyháňať z bytu

    Premiér Robert Fico povedal: „Podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov mám nárok, aby moje bývanie preplatil štát. Rozhodol som sa ako predseda vlády, že si budem platiť svoje bývanie sám. Za posledné roky som ušetril tomuto štátu veľké tisíce eur, pretože tento byt si platím sám.“ Podľa Ficových slov má jeho byt hlavne reprezentačné účely, kde víta aj zahraničných činiteľov.
     
    „Povedal som aj, že si hľadám bývanie na definitívu. Mám 52 rokov a nebudem sa sťahovať každý boží rok z bytu do bytu. Takéto rozhodnutie vyžaduje čas. Je mi veľmi čudné, že toto má byť predmetom verejného záujmu, kde bude premiér za svoje vlastné peniaze bývať. Daňový podvodník Matovič ma nebude vyháňať z bytu. Urobím všetko pre to, aby som v krátkom čase našiel riešenie, ktoré vás konečne uspokojí,“ uzavrel Fico.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -