Baránek pre PL.sk: Nedorozumenia v Smere vidia už aj normálni ľudia. A tvrdú ranu zasadil aj KDH

    0
    Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

    Predseda Smeru-SD Robert Fico náhle zrušil programovú konferenciu, ktorú plánovali na víkend, len pár dní pred jej konaním. Deje sa niečo v strane?

    Určite tam nie je všetko v poriadku. Určite sa borí. Určite sú tam nedorozumenia, sú tam nedohody. To je úplne zrejmé a jasné, na to netreba byť analytik a dokonca bez urážky, ani novinár. To už je zrejmé. Je to natoľko vypuklé, že už to vnímajú aj normálni občania.

    Je to jednoznačne potvrdenie toho, že Robert Fico dnes nemá takú pozíciu v strane ako v minulosti. Je to oslabenie jeho pozície.

    Čo by mohlo byť príčinou, že premiér Fico stráca svoju pozíciu?

    Či už je to spôsobené opotrebovanosťou, keby sme si prebrali terminus technikus techniky – únavou materiálu, chorobou, alebo poklesom volebných výsledkov, to už je druhoradé.

    Sú to jediné dôvody, ktoré môžu stáť za premiérovým konaním?

    Ešte tu je alternatíva, že už ani nechce. Že sa mu už nechce skrátka to riešiť. Ale o tom sa môžeme rozprávať až po novom roku. Či sa potvrdia jeho slová, že chce dovládnuť alebo z politiky odíde.

    Na rovnaký deň, ako mal programovú konferenciu zvolaný Smer-SD, zvolala stretnutie aj strana KDH a mali by sa na ňom meniť stanovy strany, ktoré exposlanci Martin Fronc a Monika Gibalová považujú za nedemokratické. Hrozia, že ak sa stanovy zmenia, odídu zo strany. Čo môžeme od tohto snemu očakávať?

    Ja som avizoval už po sneme, že niektorí exposlanci sa chystajú opustiť stranu, tak toto je to, čo som hovoril vtedy. Myslím si, že snem nezastabilizuje situáciu v KDH. Naopak, vyostrí ju. Pretože ak sa stanovy schvália, nastane to, čo ste sa pýtali. Ak sa neschvália, bude opäť nespokojná druhá strana, teda najmä Hlina a jeho okolie. Takže už dnes je to nastavené tak, že to má potenciál konfliktu.

    Takže určite tento snem nebude snemom, ktorý by situáciu v KDH stabilizoval a upokojil.

    Od marcových parlamentných volieb vrátila agentúra Focus v tohtotýždňovom prieskume KDH prvýkrát do parlamentu. Podľa ich údajov by Kresťanskodemokratické hnutie získalo 6 %. Je to zásluha predsedu Alojza Hlinu?

    Nie, nie, nie. To je zásluha štatistickej chyby.

    Môžete to, prosím, vysvetliť?

    Jednoducho tak, ako mali v prieskume Focusu 6 %, pokojne mohli mať aj 4,5 %. Neviem teraz z hlavy vyrátať tú štatistickú odchýlku, lebo sa tam zohľadňuje veľkosť vzorky.

    Ale oni mali vo voľbách 4,9 %. Dajme tomu zaokrúhlene 5 %. Čiže aktuálnych 6 %, to nie je nárast, stále sa bavíme o tom, že je to v intervale štatistickej chyby.

    - Reklama -