Barackovi Obamovi na cestu: VIDEO, ktoré stavia jeho nechuť k Rusku do smiešneho svetla

    0
    Barack Obama (Autor: SITA)

    Podpredseda českej ODS Jan Zahradil vo štvrtok zverejnil na svojom facebookovom profile video z marca 2012, ktoré zachytilo súkromnú konverzáciu medzi Barackom Obamom a vtedajším prezidentom Ruska Dmitrijom Medvedevom. Z uniknutej konverzácie vyplýva značne zhovievavý postoj amerického prezidenta k Rusku. Za osem mesiacov potom Obama druhýkrát zvíťazil v prezidentských voľbách a v nasledujúcom roku došlo k zásadnej roztržke medzi USA a Ruskom ohľadom Ukrajiny.

    Stretnutie medzi Obamom a Medvedevom prebehlo v predvečer konania jadrového bezpečnostného summitu v Južnej Kórei. Vzťahy medzi Ruskom a USA boli síce na oveľa lepšej úrovni ako dnes vo svetle ukrajinského a sýrskeho konfliktu, ale aj vtedy mali obe svetové mocnosti rozdielny pohľad na mnoho problémov. Jedným z nich bol napríklad plán Obamovej administratívy v oblasti protiraketovej obrany.

    „Čakajú ma moje posledné voľby. Po nich sa budem môcť rozhodovať oveľa pružnejšie,“ povedal v očividne vrelej atmosfére Obama Medvedevovi a priateľsky ho potľapkal po ruke. Medvedev súhlasne prikyvoval a odvetil Obamovi, že to bude tlmočiť vtedajšiemu premiérovi Vladimirovi Putinovi, ktorý už bol v tom čase považovaný za faktickú hlavu štátu a hlavného strojcu domácej aj zahraničnej politiky krajiny.

    Republikáni bezprostredne po zverejnení videa reagovali veľmi búrlivo a obviňovali Obamu z prílišného ustupovania Rusku. Prezidentský kandidát Mitt Romney to označil za „alarmujúce a znepokojujúce“. Práve na tieto skutočnosti reagoval publikovaním videa aj Jan Zahradil. „Predstavte si, čo by sa dnes dialo, keby takto natočili Trumpa,“ napísal Zahradil so zjavným odkazom na obviňovanie Trumpa zo strany liberálnych médií, že sa vyjadruje o Rusku až príliš priateľsky.

    Video zároveň ukazuje, do akej miery sa zmenil vzťah Obamu k Rusku. Posledné dni vo svojom úrade trávi presviedčaním americkej aj svetovej verejnosti, že Donalda Trumpa dosadili do Bieleho domu ruskí hackeri platení Vladimirom Putinom, a vydal rozkaz na presun 4 000 vojakov do Poľska s cieľom posilniť východné krídlo NATO. Prví vojaci už do Poľska dorazili a spoločne s nimi aj 87 tankov a ďalšia vojenská technika.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -