Bankrot Grécka sa zatiaľ nekoná, Atény dostanú ďalšie miliardy od krajín eurozóny

    0
    Ilustračné foto: grécka vlajka a eurá (Autor: Hans Štembera)
    Po prvýkrát od začiatku rokovaní o poskytnutí finančnej pomoci pre Grécko panovala na tohtotýždňových rokovaniach výnimočná zhoda v tom, že dlh Atén je za súčasných podmienok neudržateľný. Aby ministri financií členských krajín eurozóny predišli štátnemu bankrotu Grécka, dohodli sa na tom, že vyplatia krajine zmietanej migračnou krízou záchrannú časť z 86-miliardového balíčka zahraničnej pomoci schváleného vlani. 
     
    Na účet Atén poputuje 10 miliárd 300 miliónov eur, aby Gréci zvládli nasledujúce mesiace. Musia totiž splácať to, čo si už požičali, ale na to Helénska republika nemala bez pomoci dostatok prostriedkov.  
     
    Bankrot, ktorý Grécku hrozil v lete, je po utorňajšom stretnutí v Bruseli síce odvrátený, ale Atény ešte nemajú ani zďaleka vyhraté. „Toto je po dlhom čase dôležitý moment,“ uviedol po stretnutí s kolegami grécky minister financií Euclid Tsakalotos. Na radosť je však ešte priskoro, pretože uvoľnenie peňazí musia najskôr schváliť parlamenty jednotlivých štátov eurozóny. 

    V hre sú nemecké voľby

    Zhoda na stretnutí v Bruseli je podľa šéfa nemeckého rezortu financií Wolfganga Schaubleho dôležitá aj preto, že až do roku 2018 nebudú potrebné žiadne nové vyjednávania o tom, či by mala alebo nemala byť znížená výška gréckeho dlhu. Pre súčasnú nemeckú vládu je tento fakt dôležitý, pretože voľby sú už na budúci rok a prípadným naťahovaním sa s Aténami o výšku dlhu sa bude musieť zaoberať nový kabinet. 
     
    Reštrukturalizáciu gréckeho dlhu požadoval Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý spočiatku pohrozil, že bez toho sa na pomoci Grécku podieľať nebude. Táto situácia je zatiaľ zažehnaná. 
     
    Atény môžu nateraz rátať s vyše desiatimi miliardami eur na splátky, ktoré budú musieť medzinárodným veriteľom uhradiť už v lete. MMF sa preto uspokojil s tým, že reštrukturalizácia gréckeho dlhu nastane až po skončení čerpania finančnej pomoci, a to bude až po roku 2018. Fond pôvodne trval na tom, že grécky dlh musí byť okresaný zo strany veriteľov ešte pred uvoľnením ďalších tranží z finančného balíčka schváleného vlani. 
     
    - Reklama -