Babiš zostavil menoslov menšinovej vlády. Dá jej parlament šancu?

    0
    Andrej Babiš a manželkou Monikou (Autor: TASR)

    Menoslov vlády bol kompletný po tom, ako Babiš potvrdil Českej televízii, že ministerstvo školstva povedie jeho námestník pre vysoké školy Robert Plaga z ANO.

    Ministerské funkcie obsadia i štyri ženy, čo bude v prípade jej vymenovania najviac v dejinách samostatnej Českej republiky. Štyri ministerky mala pred desiatimi rokmi aj druhá vláda Mirka Topolánka, bolo v nej ale vrátane premiéra 18 členov.

    Vo vláde budú pokračovať jej doterajší členovia za ANO, teda minister životného prostredia Richard Brabec, minister dopravy Dan Ťok, minister spravodlivosti Robert Pelikán, ako aj Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického však na poste ministra obrany vystrieda Šlechtová a Stropnický bude riadiť ministerstvo zahraničných vecí.

    Novými členmi vlády sa okrem Plagu majú stať ešte Babišov poradca a poslanec ANO Adam Vojtěch ako minister zdravotníctva, muzikológ Ilja Šmíd ako minister kultúry a poslankyňa za ANO Klára Dostálová ako ministerka pre miestny rozvoj.

    Na post ministerky financií je nominovaná doterajšia námestníčka tohto rezortu pre dane a clá Alena Schillerová, ministerstvo priemyslu má riadiť manažér Siemensu v ČR Tomáš Hüner a ministerkou práce a sociálnych vecí sa má stať radná Stredočeského kraja pre oblasť sociálnych vecí Jaroslava Němcová z ANO. Novým ministrom vnútra by mal byť Lubomír Metnar a ministrom poľnohospodárstva majiteľ koncernu Úsovsko Jiří Milek.

    So všetkými navrhnutými členmi svojej vlády sa chce Babiš tento týždeň stretnúť.

    Český prezident Miloš Zeman chce menovať Babiša premiérom v stredu. O týždeň neskôr plánuje vymenovať jeho menšinovú vládu. Po vymenovaní vlády mieni Babiš rokovať s ostatnými parlamentnými stranami o podpore alebo tolerancii svojho kabinetu. Snemovňa musí o dôvere vláde hlasovať do 30 dní od jej vymenovania.

    Zloženie vlády Andreja Babiša:

    – Premiér: Andrej Babiš (ANO)
    – Minister školstva: Robert Plaga (ANO)
    – Minister zdravotníctva: Adam Vojtěch (ANO)
    – Minister životného prostredia: Richard Brabec (ANO)
    – Minister zahraničných vecí: Martin Stropnický (ANO)
    – Ministerka obrany: Karla Šlechtová (za ANO)
    – Minister poľnohospodárstva: Jiří Milek
    – Minister vnútra: Lubomír Metnar
    – Ministerka práce a sociálnych vecí: Jaroslava Němcová (ANO)
     – Ministerka financií: Alena Schillerová
     – Minister priemyslu a obchodu: Tomáš Hüner
     – Minister spravodlivosti: Robert Pelikán (ANO)
     – Minister dopravy: Dan Ťok (ANO)
     – Ministerka pre miestny rozvoj: Klára Dostálová (za ANO)
     – Minister kultúry: Ilja Šmíd

    - Reklama -