Babiš chce zažalovať slovenské ministerstvo vnútra v súvislosti so zväzkami ŠtB

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Ústavný súd vo štvrtok totiž zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene.

    “Aká náhoda. Niekoľko dní pred voľbami a slovenský Ústavný súd sa z ničoho nič rozhodol, že po dlhých rokoch poprie všetky svoje doterajšie rozhodnutia a spôsobí totálny chaos a neistotu v slovenskom právnom systéme,” reagoval Babiš. Dodal, že prípad teraz bude zneužívať jeho politická konkurencia v predvolebnej kampani.

    “Slovenskí občania, ktorí sú vo zväzkoch ŠtB evidovaní neoprávnene a v minulosti zažalovali Ústav pamäti národa, teraz musia – ak sa chcú znova súdiť – zažalovať ministerstvo vnútra,” uviedol Babiš s tým, že slovenské ministerstvo vnútra zažaluje.

    “A ten boj opäť vyhráme,” povedal predseda ANO.

    Zároveň zopakoval, že s touto komunistickou políciou nikdy nespolupracoval a spoluprácu s ňou nikdy nepodpísal.

    Senát Ústavného súdu SR vyhovel sťažnosti Ústavu pamäti národa (ÚPN), že uvedené verdikty porušili jeho práva. Ústavný súd vrátil prípad odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave na ďalšie konanie; súd sa preto bude musieť riadiť právnym názorom Ústavného súdu.

    Ústavnú sťažnosť podal ÚPN po januárovom rozhodnutí slovenského najvyššieho súdu, ktorý odmietol mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa ÚPN snažil zvrátiť spor s Babišom. V prospech Andreja Babiša na Slovensku predtým rozhodli okresný i krajský súd.

    - Reklama -