Auto ako zbraň použili teroristi tento rok už sedemkrát. Od vlaňajška pri takýchto útokoch zomrelo naprieč Európou viac ako 130 ľudí

    0
    Moslimská obec odsudzuje nezmyselný útok vo Finsbury Park (Autor: Reprofoto/Twitter: TelegraphNews)
    Pripomeňme, že od júla 2016 zasiahlo Európu dovedna deväť teroristických útokov, pri ktorých atentátnici použili autá ako zbrane. Z toho sedem sa stalo tento rok. Brániť sa proti takýmto útokom je podľa odborníkov takmer nemožné. 
     
    Nice
    Jeden z prvých útokov tohto typu otriasol ešte vlani v lete Francúzskom. Tridsaťjedenročný Francúz tuniského pôvodu vtedy v Nice zrazil nákladným autom viac ako 500 ľudí. Osemdesiatsedem z nich krvavý incident neprežilo. Viac sme písali TU
     
    Berlín
    Ďalší teroristický útok, pri ktorom páchatelia použili auto, sa stal v decembri v Nemecku, keď útočník vrazil kamiónom do ľudí na vianočných trhoch v Berlíne, o čom sme písali TU. O život vtedy prišlo jedenásť ľudí a vyše 50 ďalších utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa prihlásili militanti z Islamského štátu. 
     
    Londýn
    Scenár z Berlína a Nice sa následne opakoval v marci tohto roka, keď osobné auto zrážalo ľudí na Westminsterskom moste v Londýne. Útočník Khalid Masood vtedy zabil počas divokej jazdy päť ľudí a kým ho zastrelili, stihol po vystúpení z auta dobodať na smrť policajta. Viac sme priniesli TU
     
    Štokholm
    Nákladné auto ako zbraň použili teroristi znova začiatkom apríla. Pri incidente, ktorému sme sa podrobne venovali TU, prišlo o život päť ľudí a štrnásť ďalších utrpelo zranenia. Páchateľom, ktorý si v tomto prípade sadol za volant s cieľom zabíjať, bol Rakhmat Akilov z Uzbekistanu. Polícia mala 39-ročného muža deportovať zo Švédska mesiace predtým, ako spáchal teroristický útok, ale Akilov sa načas stratil a neskôr zaútočil. V dodávke, ktorú použil, sa našli aj výbušniny, ale tie sa mu, našťastie, odpáliť nepodarilo.
     
    Londýn
    Na začiatku júna prišiel ďalší šok pre Britániu. Požičaný nákladiak vrazil do davu na London Bridge. Traja útočníci vystúpili z auta až na Borough Market a začali nožmi napádať ľudí v baroch a reštauráciách. Polícia ich zastrelila, ale o život prišlo osem ľudí a takmer 50 ďalších utrpelo zranenia. Viac sme písali TU
     
    V júni sa stal v Británii aj ďalší útok autom. Tentoraz boli terčom ľudia vychádzajúci z mešity v londýnskej štvrti Finsbury Park. Šofér, ktorý zabil jedného človeka, kričal počas útoku, že chce pozabíjať všetkých moslimov a že ide o pomstu za útok na London Bridge. 
     
    Paríž
    Plné auto výbušnín a strelných zbraní narazilo v júni do vozidla policajtov v Paríži priamo na svetoznámej ulici Champs-Élysées. O život prišiel len útočník. Išlo o nevydarený samovražedný atentát mierený na rušnú parížsku ulicu. 
     
    Pred necelými dvomi týždňami sa situácia v Paríži znova opakovala, keď auto narazilo do skupiny vojakov na parížskom predmestí. Šiesti ľudia utrpeli zranenia, traja z nich vážne. Páchateľa, ktorého počas naháňačky niekoľkokrát postrelili, chytili na diaľnici mimo mesta. 
     
    Barcelona
    Zatiaľ posledný útok autom sa stal v španielskej Barcelone. Vo štvrtok 17. augusta narazil 17-ročný Moussa Oukabir požičaným nákladiakom do davu ľudí na známom bulvári Las Ramblas. Zomrelo 14 ľudí a 130 ďalších utrpelo zranenia. 
     
    Od vlaňajšieho masakru v Nice zomrelo v Európe pri útokoch autami viac ako 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Ako v aktuálnom rozhovore pre Parlamentné listy varoval bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, takýmto útokom sa nedá predísť, pretože ide o nový model páchania teroristických činov, na ktorý sú bezpečnostné zložky európskych krajín krátke. 
     
     
    - Reklama -